Aanscherping geluidsnormen voor agrarische bedrijven

Door onze redactie, 24 maart 2001

LTO Nederland en de Kamer van Koophandel te Leeuwarden zijn verontrust over plannen van VROM om de geluidsnormen voor agrarische bedrijven aan te passen. Aanleiding hiervoor is een bericht op de voorpagina van de Leeuwarder Courant van dinsdag 20 maart jl. dat het ministerie van VROM een algemene maatregel van bestuur voorbereidt om de normen aan te scherpen.

Tussen 19.00 en 23.00 uur geldt nu een geluidsnorm van 45 dB(A). Tussen 23.00 en 07.00 uur is dat 40 dB(A) en tussen 07.00 en 19.00 uur is dat 50 dB(A). VROM overweegt om in de concept-AMvB "Open teelten" al deze normen met 5 dB te verlagen. In de land- en tuinbouw gaat het naast oogstwerk in grasland, aardappelen of bieten ook om allerlei andere activiteiten, uiteenlopend van het ophalen van bloemen en melk en het afleveren van voer tot het transport van producten en dieren.

LTO wil actie richting VROM

De reguliere bedrijfsvoering op land- en tuinbouwbedrijven en vooral de werkzaamheden tijdens het oogstseizoen mogen niet in het gedrang komen als gevolg van nieuwe geluidsnormen die volgend jaar wellicht van kracht worden. Dit uitgangpunt heeft het Algemeen Bestuur van LTO-Nederland vastgesteld naar aanleiding van plannen van het ministerie van VROM om de bestaande normen te verlagen.

Omdat ook andere economische sectoren bij de aan- en afvoer van producten met lagere normen te maken krijgen, wil het LTO-bestuur met partnerorganisaties in de Raad van Centrale Ondernemersorganisaties (RCO) nader overleg hoe de toekomstige regelgeving het best kan worden bijgestuurd. In het LTO-bestuur werd benadrukt dat het bedrijfsleven veel investeert in maatregelen om machines geluidsarmer te maken en hinder voor derden te beperken. Ook ziet het bedrijfsleven voor zichzelf nog mogelijkheden voor voorzieningen om de overlast tegen te gaan.

Bij de voorbereiding van de nieuwe AMvB geldt als uitgangspunt dat het platteland stiller en donkerder moet worden. Volgens de 5e Nota Ruimtelijke Ordening zou het platteland wat betreft wonen en werken multifunctioneler moeten worden. In het bestuur werd opgemerkt dat de 24 uurs-economie door het kabinet meer gestimuleerd dan afgeremd wordt. Het gaat derhalve niet aan om boeren en tuinders in sectoren als de bloembollen - en boomteelt, de akker- en tuinbouw en ook de veehouderij nieuwe beperkingen op te leggen. Vooral in het oogstseizoen wordt noodgedwongen vaak in de avonduren en soms 's nacht doorgewerkt.

Overigens heeft de handhaving van geluidsnormen nog niet de eerste prioriteit bij gemeenten en milieudiensten. Gemeenten zouden volgens de concept AMvB, die voorziet in een overgangsregeling, wel de mogelijkheid krijgen om van de normen af te wijken. Gemeenten gaan nu meestal pas over op handhaving als er door omwonenden geklaagd wordt. In de praktijk blijkt overigens dat bedrijven en omwonenden in onderling overleg meestal een oplossing wisten te vinden zonder bemoeienis van de overheid.

onzalig idee

Het plan van het ministerie van milieu dat boeren en loonbedrijven tussen zeven uur 's avonds en zeven uur 's morgens geen lawaai meer mogen maken vindt de Kamer van Koophandel een onzalig idee. Zij verdacht het ministerie van een vroege 1 april grap. Navraag levert echter een genuanceerder beeld op. Het blijkt immers alleen om een aanscherping te gaan. 

Een dergelijk stiltegebod zou aanzienlijke schade aan de economie toebrengen als loonbedrijven en boeren niet meer tussen zeven uur 's avonds en zeven uur 's morgens lawaai mogen maken. Met name loonbedrijven moeten 's zomers alle ruimte krijgen hun werkzaamheden uit te voeren. Gelet op het wisselvallige klimaat in Nederland ontkomt deze sector er niet aan hun werkzaamheden vaak in korte tijd en onder een enorme tijdsdruk te moeten verrichten. 

precedent

Bovendien zou een dergelijk stiltegebod een precedent scheppen voor andere sectoren. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bakkers straks niet meer in de vroege uren hun werkzaamheden uitvoeren, kunnen vervoerders niet meer vroeg vertrekken om tijdig op de plaats van bestemming te komen en kunnen bouwers niet vroeg beginnen om hun afgesproken termijnen te halen. Navraag bij het ministerie van VROM wijst echter uit dat er weliswaar een algemene maatregel van bestuur in voorbereiding is, maar dat het hier niet gaat om een volledig stiltegebod. Alle bedrijven in Nederland, dus ook loonbedrijven en agrarische bedrijven, dienen zich te houden aan bepaalde geluidsnormen. Het ministerie geeft aan dat in dit beleid geen wijzigingen te verwachten zijn. De Kamer van Koophandel zal dit intensief volgen. 

Bron: via Nieuwsbank, persbericht LTO-Nederland, persbericht Kamer van Koophandel Leeuwarden

home...