Aantal vliegbewegingen boven vliegveld Eindhoven beperkt

door onze redactie, 10 januari 2001

De vereniging Belangenbehartiging omwonenden Welschap en de stichting Brabantse Milieufederatie houden zich al jarenlang bezig met de problematiek van de geluid- en andere hinder en de veiligheidsrisico's die worden veroorzaakt in de omgeving van vliegveld Eindhoven. Zij hebben met de omliggende gemeenten, de provincie en Eindhoven Airport op 24 augustus 2000 een regionale overeenkomst gesloten betreffende een maximum van 18.050 civiele vliegbewegingen per jaar op het vliegveld Eindhoven. Hiertegen zijn een aantal partijen in beroep gegaan, o.a. Air Exel, Southern Cross International, Philips International en Business Aviation Services Eindhoven.

Door een uitspraak van het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch wordt het aantal vliegbewegingen boven vliegveld Eindhoven nu beperkt tot 18.050 per jaar.

Een overweging van het hof is als volgt: Nu de vorderingen van Air Exel c.s. ertoe strekken dat Eindhoven Airport en de Staat toelaten dat het aantal van 18.050 civiele vliegbewegingen voor het jaar 2000 en latere jaren structureel wordt overschreden, doet zich een nieuwe situatie voor die in 1979 niet is voorzien en waarin de bij het militair en civiel luchtverkeer op het vliegveld Eindhoven betrokken belangen opnieuw moeten worden afgewogen.

Een dergelijke belangenafweging zal, bij voorkeur dienen plaats te vinden door de daarvoor aangewezen besluitvormende organen op basis van een afgerond onderzoek naar alle relevante aspecten, waarbij niet alleen de geluidshinder, maar in het bijzonder ook het externe veiligheidsrisico en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen in de beoordeling worden betrokken.

Bronnen: persbericht via Nieuwsbank, website www.rechtspraak.nl

home...