Geluidsisolatie heeft geen invloed op binnenluchtkwaliteit

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven, 30 januari 2001

Geluidsisolatie of het minder ventileren van woningen wegens geluidsoverlast, leidt niet tot meer verontreiniging in de binnenlucht en in het huisstof in woningen rond Schiphol. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Universiteit Wageningen uitvoerde in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Is geluidsisolatie of een veranderd ventilatiegedrag wegens geluid van weg- en vliegverkeer van invloed op de concentratie van verontreinigingen in de binnenlucht? Deze vraag stond centraal in het onderzoek. Om een antwoord te krijgen op deze vraag zijn in de periode februari tot mei 1998 metingen verricht in zowel geluidsgeïsoleerde als niet-geïsoleerde woningen in de regio Schiphol. Hierbij werd de chemische en microbacteriële samenstelling van de binnenlucht en van het huisstof bepaald. Ook zijn woningen onderzocht waarvan de bewoners aangaven dat ze minder dan gewenst konden ventileren als gevolg van geluiden van buiten.

In de binnenlucht van in totaal 92 woningen werd de hoeveelheid fijn stof, roet, koolwaterstoffen en stikstofdioxide bepaald. In het huisstof werden de niveaus gemeten van producten die afkomstig zijn van bacteriën, schimmels en huisstofmijten.

geen verschil wel of niet geïsoleerde woningen

Voor de gemeten verontreinigingen werden geen aantoonbare verschillen gevonden tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde woningen. Ook bleek dat er in de woningen van bewoners die aangaven minder te ventileren vanwege hinder door geluiden van het weg- of vliegverkeer, geen hogere concentraties voorkwamen dan in woningen waarvan de bewoners aangaven wel te ventileren.

GES

Het onderzoek naar luchtwegaandoeningen en luchtverontreiniging werd opgedragen door de Ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport, van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu en van Verkeer en Waterstaat. De studie maakt deel uit van het meerjarige onderzoeksprogramma Gezondheidskundige Evaluatie Schiphol (GES). GES vormt onderdeel van het bredere Evaluatie- en Monitoringsprogramma Schiphol en Omgeving (EMSO). Het onderzoeksprogramma wordt gecoördineerd en deels uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met andere onderzoeksinstituten en universiteiten.

Het doel van GES is beter inzicht te krijgen in de huidige gezondheidstoestand van mensen die in de omgeving van Schiphol wonen. Ook willen de opdrachtgevers te weten komen of er een relatie bestaat tussen milieubelasting door de luchtvaart en gezondheidsproblemen. Sinds 1996 zijn verkennende studies uitgevoerd naar het gebruik van slaapmiddelen en medicijnen voor de luchtwegen, het geboortegewicht en ziekenhuisopnames voor hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen. Tevens is een onderzoek gedaan naar hinder, ervaren gezondheid, medicijngebruik, risicobeleving en woontevredenheid. Deze onderzoeken zijn inmiddels afgerond.

Slaapverstoring

Onlangs startte een onderzoek naar slaapverstoring bij volwassenen. Op basis van de bevindingen uit het GES-onderzoek wordt een monitoringsysteem voorgesteld, waarmee de milieukwaliteit en gezondheidstoestand bij uitbreiding van de luchthaven gevolgd kunnen worden. 

 

 

Cartoon

Zie ook de Geluidnieuws cartoon van maart 2001.

Bron: via Nieuwsbank

home...