Haarlem toch in Commissie Geluidhinder

Petra Duivenvoorde, Haarlems dagblad, 14 april 2001

De gemeente Haarlem blijft toch in de Commissie Geluidhinder Schiphol zitten. Wethouder Smit, die de commissie eerder een ’manipulatieclubje’ noemde, zei gisteren dat die woorden ’onhandig’ waren geweest. Hij hoeft van de gemeenteraad niet op te stappen, al vroegen GroenLinks, D66 en De Groenen daar wel om.

Twee weken geleden kondigde Smit tijdens een VVD-bijeenkomst aan dat Haarlem niet langer deel uit zou maken van de Commissie Geluidhinder Schiphol. Die club inventariseert op dit moment klachten over vliegtuiglawaai. In 2003, als de vijfde baan open gaat, zal de commissie geen advies meer uit mogen brengen aan de Minister van Verkeer en Waterstaat. Volgens Smit heeft de commissie echter ook nu al nauwelijks iets te zeggen.

Voorzitter A. Wildekamp van de Commissie Geluidhinder reageerde woedend. Van de kritiek klopt niets. GroenLinks riep Smit gisteren tijdens de gemeenteraadsvergadering op het matje. ,,De wethouder heeft Haarlem voor gek gezet in de regio’’, vond K. van Broekhoven. Hij eiste in eerste instantie excuses van Smit aan de commissie en aan de bevolking van Haarlem. ,,Bovendien vragen wij ons af of deze wethouder nog op deze plek hoort’’, vond Van Broekhoven verder.

Smit zei daarop dat zijn woorden ’onhandig’ waren geweest. ,,Dat had ik niet moeten zeggen.’’ Haarlem kan eigenlijk niet uit de commissie stappen, omdat het daartoe wettelijk verplicht is. De gemeente blijft dan ook deel uitmaken van de commissie, zei de wethouder verder. Samen met het gewest IJmond wil hij strijden voor een betere zeggenschap voor de gemeenten over de vliegtuigherrie van Schiphol. Overigens zal Haarlem, volgens de wethouder, na 2003 juist minder last hebben van de vliegtuigen.

Dat was voor GroenLinks niet voldoende. De partij eiste daarom, samen met D66 en de Groenen, dat Smit op zou stappen. ,,Dit is al de derde keer binnen drie jaar dat Smit in de gemeenteraad op het matje wordt geroepen’’, zei D66’er B. Martini. B. Kal van De Groenen sprak over een ’opeenstapeling van incidenten rondom de wethouder’. Maar een motie om Smit te laten struikelen kreeg geen steun van een meerderheid van de gemeenteraad. Smit hoeft verder ook van een meerderheid geen excuses te maken aan voorzitter Wildekamp van de Commissie Geluidhinder.

(Klik hier om het eerdere artikel in Geluidnieuws te lezen over dit onderwerp)

Bron: Haarlems Dagblad, overgenomen met toestemming

home...