Pilot Modulair wegdek: prijs voor Heijmans

Heijmans N.V., 's Hertogenbosch, 11 april 2001

Heijmans N.V. (bouw en aanverwante activiteiten) gaat in opdracht van Rijkswaterstaat een aantal innovatieve pilots in de wegenbouw realiseren en testen.

De pilots maken deel uit van het innovatieprogramma van Rijkswaterstaat, “Wegen naar de Toekomst“. In alle drie de categorieėn van dit programma (Modulair Wegdek, Slim Wegdek en Energiek Wegdek) behoorde Heijmans tot de prijswinnaars die de gelegenheid krijgen hun ontwerpen dit najaar samen met Rijkswaterstaat in de praktijk uit te testen.

geluidreductie

In de categorie Modulair Wegdek gaat het om een prefab wegdek dat gemakkelijk is aan te brengen en te verwijderen en dat bovendien een substantiėle geluidsreductie oplevert. Heijmans behaalde hier met een zelfstandig ingezonden ontwerp een eerste prijs. Met een ontwerp in combinatie met Arcadis en Betonson won Heijmans tevens de tweede prijs.

Bij het onderdeel Slim Wegdek (“Ritsen met elektronische gidsen“) ontwikkelde de combinatie waarvan Heijmans deel uitmaakt een systeem dat ritsen op de snelweg ondersteunt. Dat gebeurt door “intelligentie“ aan te brengen in constructie en signalering, waardoor het wegdek anticipeert op de verkeerssituatie en de weggebruiker. De combinatie Heijmans, Peek Traffic en de Philips Lichtdivisie viel hier met het “Follow me“ systeem in de prijzen.

Ook bij de pilot Energiek Wegdek is Heijmans geselecteerd om de testfase in te gaan, in combinatie met GTI Energy Solutions. Hier gaat het om het verkennen en demonstreren van mogelijkheden voor een energie- en emissiearme weg.

Bron: via Nieuwsbank

home...