Internationale Geluidsbewustwordingsdag

Nederlandse Stichting Geluidhinder, 20 april 2001

Op 25 april is het International Noise Awareness Day. Wereldwijd worden dan in tal van landen acties ondernomen om het publiek bewust te maken van de gevaren van te veel en ongewenst geluid. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) te Delft geeft die dag aan particulieren kosteloos informatie en adviezen over het voorkomen en oplossen van geluidsproblemen.

Jaarlijks ontvangt de NSG duizenden verzoeken om informatie en advies. Zij fungeert daarbij als wegwijzer in geluidshinderland. De Stichting beschikt over veel kennis op het gebied van geluidshinder en de bestrijding ervan. Deels is die kennis vastgelegd in een reeks brochures en informatiebladen. Daarnaast kan men via de NSG-servicelijn persoonlijk advies krijgen. Voor brochures en persoonlijke adviezen wordt normaliter een vergoeding gevraagd.

Actie

Woensdag a.s., tijdens de internationale geluidsbewustwordingsdag, gaan de medewerkers van de NSG het publiek echter kosteloos informatie en adviezen verstrekken. Zij zijn dan van 9.00 tot 17.00 uur via drie telefoonlijnen bereikbaar onder nummer (015) 256 27 23. Bij grote drukte kan ook gebruik worden gemaakt van de fax (015 - 257 86 63) of e-mail: info@nsg.nl. Ook via de NSG-website www.nsg.nl kan men gratis publicaties bestellen.

Deken van geluid

Nederland gaat schuil onder een deken van geluid, vooral de Randstad. Dat leidt tot de nodige problemen. Naar schatting twee van de drie Nederlanders ondervindt op z'n tijd van een of andere vorm van geluid overlast. Voor circa 40% van de Nederlanders is zelfs sprake van ernstige overlast. De grootste hinderbronnen zijn wegverkeer, buren en luchtvaart. Maar ook het lawaai van bedrijven, café's, discotheken en treinen is voor honderdduizenden mensen een dagelijkse bron van ergernis.

Gezondheid

Teveel geluid leidt niet alleen tot ergernis, het levert voor velen ook gezondheidsrisico's op. Alleen al in ons land is bij meer dan één miljoen mensen sprake van verminderde slaapkwaliteit door veel geluid in de woonomgeving. Bij duizenden is sprake van gehoorschade, verhoogde bloeddruk of zelfs hartziekten als gevolg van een hoge geluidsbelasting op het werk, tijdens ontspanning of thuis.

Volgens wetenschappers zijn voldoende bewijzen voorhanden die aantonen dat er een relatie is tussen veel geluid en gehoorschade, verhoogde bloeddruk, hartziekten, slaapverstoring en hinder. Beperkt zijn de bewijzen dat geluid een negatieve invloed heeft op het hormoon- en immuunsysteem, geboortegewicht, psychosociaal welzijn en onze prestaties.

Bron: via Nieuwsbank

home...