Nieuw Bouwbesluit gepubliceerd

door de redactie, 23 september 2001

Onlangs is het nieuwe Bouwbesluit in het Staatsblad gepubliceerd (Staatsblad 410, 18 september 2001). Door de zogenoemde conversie is deze nieuwe versie toegankelijker, leesbaarder en daarmee gebruiksvriendelijker geworden dan de huidige versie. Het nieuwe Bouwbesluit treedt naar verwachting op 1 april volgend jaar in werking. Dan wordt ook de zogenoemde tweede fase van kracht die al in 1998 was gepubliceerd en die nu is geïntegreerd in dit nieuwe Bouwbesluit. Verder is, om de toekomstwaarde van woningen te vergroten, een beperkt aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd zoals een betere contactgeluidsisolatie tussen woningen.

conversie

In het nieuwe Bouwbesluit hoeft de gebruiker niet langer per type bouwwerk de eisen voor alle beoordelingsaspecten op te zoeken, maar kan hij nu per beoordelingsaspect (bijvoorbeeld elektriciteit) de eisen voor alle gebruiksfuncties in een gebouw bij elkaar vinden. Gebouwen hebben namelijk steeds vaker meerdere gebruiksfuncties. Een voorbeeld is een kantoorgebouw waarin naast ruimten met een kantoorfunctie ook ruimten voor sport, bijeenkomsten en winkels zijn. Per beoordelingsaspect staan de eisen voor alle gebruiksfuncties (12 in totaal) in het nieuwe Bouwbesluit nu in één tabel.

eisen voor andere gebouwen dan woningen en kantoren

De invoering van de tweede fase in het nieuwe Bouwbesluit betekent dat nu ook voor andere gebouwen dan woningen en kantoren, zoals winkels en scholen, de functionele eisen (bijvoorbeeld een gebouw moet voldoende toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers) zijn geconcretiseerd in de vorm van prestatie-eisen.

voorlichting

Het ministerie van VROM zet verschillende middelen in om de bouwwereld vertrouwd te maken met het nieuwe Bouwbesluit. Er komen een algemene en twee specifieke brochures over de hoofdlijnen. Een praktijkboek dat eind dit jaar beschikbaar is, geeft een zeer uitgebreide toelichting; het is bedoeld als basis voor cursusmateriaal en als handboek bij het Bouwbesluit. Naar verwachting kan vanaf begin 2002 een digitaal Bouwbesluit met zoekfuncties gratis worden geraadpleegd op de internetsite van het ministerie van VROM.

NEN 5077 - geluidsmetingen vliegverkeer

Voor de bepaling van de geluidswering in gebouwen wordt in het Bouwbesluit naar NEN 5077 verwezen. Van deze norm is een nieuwe druk in voorbereiding. Het ontwerp hiervan ligt nog tot 1 november 2001 ter commentaar bij NEN.

In de nieuwe druk van NEN 5077 worden twee zaken verwerkt: het wijzigingsblad uit 1997 en de meettechnische aspecten uit de Regeling Bouwbesluit Nieuwbouw. Het wijzigingsblad betreft betere aansluiting op het Bouwbesluit. In het geval van de Regeling Bouwbesluit gaat het om geluidsmetingen in verband met structureel uitgevoerd nachtelijk vliegverkeer. Hiermee zijn de bouwkundige zaken rond luchtvaartgeluid uit de Luchtvaartwet gehaald en in het Bouwbesluit opgenomen. De Regeling is overigens niet letterlijk overgenomen. NEN is vooral benieuwd hoe deze 'wijziging' bij normgebruikers valt; is de nieuwe schrijfwijze duidelijker of heeft men liever de oude bekende tekst? Als dat laatste zo is, zal NEN de Regeling letterlijk gaan overnemen. Uiteraard zal straks de definitieve versie aangepast zijn aan het geconverteerde Bouwbesluit. 

voor wie bedoeld?

De norm is belangrijk voor gemeentelijke bouw en woningtoezichten en indieners van bouwaanvragen i.v.m. toetsing van de bouwaanvraag aan het Bouwbesluit en dus aan NEN 5077. Uiteraard is de norm ook van belang voor akoestische bureaus. 

informatie

Het Bouwbesluit is te vinden op www.overheid.nl  waar u het kunt downloaden. Kijken bij 'Officiële publicaties'.

Nadere informatie over NEN 5077 is te verkrijgen bij:
mevrouw ir. A.P. van der Horn, normalisatie adviseur bij NEN-Bouw, telefoon (015) 2 690 251, fax (015) 2 690 253, 
e-mail: annet.vanderhorn@nen.nl 

Bronnen: persbericht VROM, persbericht NEN

home...