VROM: "Recreatiewoningen worden gewone woningen"

Ministerie van VROM, 18 november 2002

Minister Kamp van VROM wil de regelgeving voor recreatiewoningen gelijk trekken met die voor reguliere woningbouw. De afweging of recreatiewoningen gebouwd kunnen worden of permanent bewoond mogen worden, zal op dezelfde wijze moeten plaatshebben als bij de vraag naar gewone woningen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij provincies en gemeenten. Het rijk stelt het algemene kader. De bouw van een recreatiewoning of -complex kan alleen worden toegestaan als op die plaats ook een reguliere woning kan worden toegelaten. Dit staat in een brief die de minister vrijdag 15 november naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

regelgeving

Permanente bewoning van recreatiewoningen kan alleen worden toegestaan als de woning op een plek staat waar ook een gewone woning mag staan én als de recreatiewoning aan de eisen voor bestaande woningen in het Bouwbesluit voldoet. Tevens moet worden voldaan aan andere regels, zoals externe veiligheid, geluidshinder en stankcirckels. Tenslotte moet de provincie de omzetting naar een reguliere woning opnemen in het streekplan en dient het bestemmingsplan te worden aangepast.

Ondanks het feit dat permanente bewoning van recreatiewoningen in de meeste bestemmingsplannen niet is toegestaan, komt het veelvuldig voor. Veel gemeenten gedogen het echter. Het gaat om circa 12.000 recreatiewoningen en circa 6.000 stacaravans/chalets. 

bestaande recreatiewoningen

Voor bestaande situaties maakt de minister onderscheid naar:

Ten aanzien van de hierboven genoemde tweede en derde categorie van bestaande recreatiewoningen blijft de aandacht gericht op handhaving van het verbod van permanente bewoning en dienen gemeenten acties te ondernemen om mogelijke gedoogsituaties op te heffen.

beleidswijzing?

In een brief van de vorige minister van VROM, Pronk, aan de gemeenten werd vooral de nadruk gelegd op het handhaven van het verbod op permanente bewoning. De huidige minister lijkt met zijn brief aan de Tweede Kamer een beleidswijziging in te zetten.

Bronnen: persbericht ministerie van VROM, brief aan de Tweede Kamer (PDF 27 kByte),  eerdere brief van Pronk (PDF, 23 kByte)

home...