Wijziging varkensbesluit houdt rekening met geluidsniveau

Ministerrraad, 22 november 2002

Het welzijn van varkens wordt in een aantal opzichten verbeterd. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van staatssecretaris Odink van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. 

Door het varkensbesluit te wijzigen geeft de staatssecretaris uitvoering aan Europese regelgeving. Belangrijkste wijzigingen zijn de vergroting van de beschikbare oppervlakte per varken, de spleetbreedte tussen roosterbalken bij betonvloeren, het verstrekken van nest- en speelmateriaal en het licht en geluidsniveau in de stallen. Daarnaast worden eisen gesteld aan de permanente beschikking over vers water en het verstrekken van een toereikende hoeveelheid bulk- of vezelrijk en energierijk voer. 

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het ontwerpbesluit en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. 

EU richtlijn: 85 dB(A)

Volgens de EU richtlijn 2001/93/EG moet in het gedeelte van het gebouw waar varkens worden gehouden, een continu geluidsniveau van 85 dB(A) of hoger worden vermeden. Constant of plotseling lawaai moet worden vermeden.

Bronnen: Website www.regering.nl
EU Richtlijn: http://europa.eu.int/eur-lex/pri/nl/oj/dat/2001/l_316/l_31620011201nl00360038.pdf 

home...