Innovatieprogramma Geluid voor weg- en spoorverkeer

Gilles Janssen en Jan Hooghwerff, 29 juni 2002

Met de publicatie van het "Innovatieprogramma Geluid voor weg- en spoorverkeer" zit de eerste fase van het project.erop. In ruim één jaar is een ambitieus en degelijk programma opgesteld dat een breed draagvlak heeft. Op 19 juni heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dit Innovatieprogramma Geluid voor weg en spoor gepresenteerd. De circa 70 aanwezigen, die voor een groot deel ook betrokken waren bij de totstandkoming van het plan, werden vermaakt door sprekers van Verkeer en Waterstaat, van Rijkswaterstaat, Railinfrabeheer en het ministerie van VROM. Door Verkeer en Waterstaat is het belang van het programma onderstreept. Bovendien zijn de keuzes toegelicht die bij de samenstelling van het Innovatieprogramma gemaakt zijn. Rijkswaterstaat en Railinfrabeheer hebben verteld al druk bezig te zijn met uitvoering van de eerste projecten en zich thans voor te breiden op de uitvoering van de rest van het programma. Het ministerie van VROM heeft eveneens het belang van het Innovatieprogramma benadrukt en Ingrid Schauwen ( de trekker van de eerste fase) met een fles goede wijn en kompas bedankt voor haar werk.

Het Innovatieprogramma Geluid is opgesteld omdat blijkt dat de huidige middelen voor reductie van geluid niet voldoende zijn om de doelstellingen van het Rijk met betrekking tot weg- en railverkeersgeluid te realiseren. Het programma beoogt de invoering van een arsenaal nieuwe maatregelen en methoden voor reductie van weg- en railverkeersgeluid.

Het Innovatieprogramma is in intensieve samenwerking met het ministerie van VROM tot stand gekomen. Bovendien hebben Rijkswaterstaat, Railinfrabeheer, Railned en vele deskundigen een belangrijke bijdrage geleverd.

Voor wegverkeer en spoorverkeer is een uitgebreid programma opgesteld. Dit programma bestaat uit een set onderling samenhangende projecten. Naast technische projecten wordt er ook veel energie gestoken in niet- technische onderdelen. Het gaat daarbij om regelingen die grootschalige toepassing van nieuwe technieken bevorderen. Voor wegverkeer richt het programma zich onder andere op ontwikkeling van stillere wegdekken, stillere voertuigen en betere afscherming. Voor spoorverkeer gaat het onder andere om invoering van grotendeels al bekende technieken voor het stiller maken van treinen en spoorconstructies.

Een aantal projecten van het Innovatieprogramma is reeds in uitvoering. Rijkswaterstaat en Railinfrabeheer zullen een centrale rol krijgen bij de uitvoering van het programma. Het programma loopt van 2002 tot en met 2006 en kent een omvang van circa 128 miljoen euro in de maximum variant en 60 miljoen euro in de minimumvariant.

Meer informatie over het Innovatieprogramma Geluid voor weg- en spoorverkeer is op te vragen bij Gilles Janssen voor spoor; email: gilles.janssen@dgp.minvenw.nl . en Jan Hooghwerff voor weg; email hooghwerff@db.mp.nl .

home...