Test sirenes met proef voor doven

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, 30 mei 2002

Woensdag 5 juni worden in heel Nederland om 12.00 uur de sirenes getest. Het alarm zal drie keer te horen zijn. De test attendeert de bevolking op het bestaan van de sirenes, en past in de campagne die via Postbus 51 op radio en televisie wordt gevoerd onder het motto Weet wat je moet doen als de sirene gaat. Ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen, zet (regionale) radio of tv aan, is de boodschap.

Daarnaast is de test bedoeld om te luisteren of de sirenes in alle woongebieden goed te horen zijn. Zonodig kan besloten worden sirenes te verplaatsen of extra sirenes te plaatsen. Op dit moment staan er ongeveer 4050 sirenes in Nederland. De komende tijd zullen er extra sirenes bij komen, voornamelijk in nieuwbouwwijken.

Sinds 1997 is het luide alarm op elke eerste maandag van de maand vervangen door een jaarlijkse geluidstest op de eerste woensdag in juni om 12.00 uur. Daarnaast worden de sirenes elke maand met een stil alarm getest.

Uit een evaluatie van het sirenestelsel is gebleken dat de sirenes buiten soms niet goed te horen zijn, vooral in drukke steden met veel achtergrondlawaai. Ook klagen mensen dat de sirenes binnen niet te horen zijn. Bekeken wordt of de sirenes harder kunnen worden afgesteld en of er een indringender soort geluid kan komen. Ook wordt bekeken of de sirenes vaker dan één keer per jaar af moeten gaan om de bekendheid met de sirenes te vergroten. In 2003 zal er een bredere voorlichtingscampagne gevoerd worden. Hierin wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het verbeteren van het risicobewustzijn van mensen. Ten slotte onderzoekt een werkgroep onder voorzitterschap van het ministerie van BZK niet alleen de praktijk van het huidige sirenestelsel, maar ook de mogelijkheden om andere waarschuwingsmiddelen in te zetten.

Alarm voor doven

Gelijktijdig met het afgaan van de sirenes zal er in de regio Rotterdam een proef plaatsvinden met een alarm voor doven. Enkele tientallen doven en slechthorenden krijgen dan een tekstbericht op hun mobiele telefoon met trilfunctie. Dit gebeurt met een nieuwe techniek via een apart kanaal van GSM, het zogenoemde Cell Broadcast-kanaal. Via dit kanaal kunnen berichten worden gestuurd naar alle mobiele telefoons binnen een bepaald gebied. Dit bericht verschijnt op het beeldscherm van de telefoon. Het bericht is geen SMS-bericht. Ook als het gewone GSM- en SMS-verkeer door overbelasting vastloopt, komen dit soort berichten nog door. Dat is juist in een rampsituatie met veel telefoonverkeer van belang. In de proef wordt bekeken of de technologie geschikt is voor berichtgeving tijdens calamiteiten.

Het ministerie van BZK werkt in de proef samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat, CMG en KPN.

Bron: via Nieuwsbank

home...