Innovaties bij manifestatie DeGeluidenWeg

door: Jan Hoogwerff
foto's: Elly Waterman

Van 29 t/m 31 mei was op het RDW-testterrein de manifestatie van Wegen naar de Toekomst. Een moment om de resultaten van verschillende prijsvragen te bekijken en te evalueren. Van de prijsvraag Pilot Geluid zijn alle inzendingen via een maquette of poster te bekijken.

De drie winnende ontwerpen van de categorie 'realiseerbaar op korte termijn" zijn op het testterrein ook echt gebouwd. Door de langsrijdende voertuigen was de geluidsopbrengst ook heel goed hoorbaar. Hieronder van elk van deze ontwerpen een foto en een link naar meer informatie.

Weg met geluid, van Koninklijke BAM NBM NV. Geoptimaliseerde geluidsabsorptie eigenschappen, vooral voor personenauto's.
The sound of silence, van Durisol Raalte BV i.s.m. Haitsma beton BV en DLA+ Landscape Architects BV; Een geluidscherm dat dicht bij de rijstroken geplaatst kan worden, zonder fundering en bovendien snel verplaatsbaar
Stil transport, van Koninklijke Wegenbouw Stevin BV i.s.m. M+P Raadgevende ingenieurs BV en DAF Trucks NV. De absorptie eigenschappen zijn in stroken verschillend en geoptimaliseerd voor het geluid van trucks.

Zie voor meer details de website van de Pilot Geluid

Van de beide wegdekproefvakken (1 en 3) is met geluidmetingen aangetoond dat het mogelijk is om een wegdek neer te leggen dat een geluidreductie van ongeveer 8 dB(A) ten opzichte van dicht asfaltbeton heeft. Het geluidschermontwerp dat gebaseerd is op een combinatie van een absoberend geluidscherm met een geleiderail, maakt het mogelijk om op tot circa 4 dB(A) hoger schermeffect te komen. Deze effecten zijn een gevolg van plaatsing van een scherm in de middenberm en het dichter bij de bron plaatsen van de geluidschermen naast de weg.

Opvallende inzendingen waren verder de Zoefmat van Omegam (tapijt om op te rijden), Alles een niveautje hoger van Nelissen (wegen die over de woningen in een woonwijk worden aangelegd), en last but not least een Watergeluidscherm!

In de debatten van de afgelopen dagen is o.a. gediscussieerd over de doorwerking van de ontwikkelingen en de mogelijkheden van niet akoestische maatregelen om geluidhinder te verminderen.

Meer informatie over het WnT-programma van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is te vinden op http://www.minvenw.nl/rws/wnt/home/index.html 

home...