Escalatie rond "lawaaipianiste"

Door de redactie, 27 februari 2002

Blijkens een artikel in het Noordhollands Dagblad is de Alkmaarse muzikante Nelleke Snip veroordeeld voor het veroorzaken van burengerucht.. De pianiste kreeg 100 Euro boete opgelegd door de kantonrechter. Drie buren hadden geklaagd over het in hun ogen 'valse' spel van Snip. De advocaat van mw. Snip, J. de Goeij vindt dat de buren niet moeten zeuren. ,,Mijn cliŽnt heeft het recht om piano te spelen.'' Hij kondigde aan in hoger beroep te gaan. 

vroege zondagochtendinspiratie

Nelleke Snip had zondagochtend 30 september 2001 inspiratie, zette zich achter haar piano en beroerde de toetsen. Het was ongeveer half negen. De buren vonden het spel nogal heftig. Twee van hen belden de politie en eentje voegde zich daar later bij. Hun klachten in een notendop: Nelleke Snip speelt vaak, hard en vals.

boeien voor de pianiste en piano tot zwijgen gebracht

De politie telde tientallen telefoontjes en er kwam een enquÍte. Er werd druk gebeld met wijkcoŲrdinator en woningverhuurder. Maar het ging van kwaad tot erger. Drie keer werd Nelleke Snip geboeid afgevoerd naar het politiebureau en vorig jaar november kwamen politiemensen het slagsegment uit haar piano slopen, waardoor het instrument geen geluid meer produceert. De pianiste is van mening dat zij recht heeft om muziek te maken.

rechter

Op 17 februari 2002 verscheen mw. Snip voor de rechter. Volgens mw  Snip heeft niemand van de klagende ooit rechtstreeks contact met haar opgenomen. ,,Ik wil best afspraken maken, maar dan moeten ze dat wel aangeven. En dan moeten ze dus eens komen praten.'' Ze bestigt dat ze graag en veel piano speelt. 

Officier van justitie C. Zetsma had alleen de gebeurtenis van 30 september uit het dossier gelicht. Hij achtte de overlast wettig en overtuigend bewezen. Hij stelde dat er normaal een onvoorwaardelijke geldboete van honderd euro voor een dergelijke overtreding staat, maar wilde 'omdat in de buurt schijnbaar niet met elkaar gecommuniceerd kan worden', een voorwaardelijke boete van tweehonderd euro.

De raadsman van Snip, J. de Goeij, wees erop dat er maar drie klagende mensen bekend zijn. ,,Er staan veel meer woningen in de Korhoenstraat.'' De advocaat vindt dat zijn cliŽnt recht heeft om muziek te maken, zolang dat niet op onredelijke tijdstippen gebeurt. ,,Als ik zie dat de klachten die later binnenkwamen betrekking hebben op pianospel rond drie uur 's middags en later rond half elf 's ochtends, denk ik: Waar zijn we in Nederland nou mee bezig. Kunnen we alleen maar zeuren?''. mr. de Goeij vindt dat de rollen eigenlijk omgedraaid moeten worden. ,,De mensen klagen, en in plaats van naar mevrouw Snip te komen, sturen ze de politie op haar af die haar in haar nachtpon komt weghalen.'' Hij vroeg vrijspraak.

Hier was de kantonrechter het niet mee eens. ,,Het recht om muziek te maken bestaat, zolang er rekening gehouden wordt met omwonenden. Die mogen verwachten dat er, vooral in gehorige huizen, enigszins pianissimo gespeeld wordt en niet forte.'' De rechter vond het echter niet nodig om de honderd euro onvoorwaardelijk die voor de overtreding staat te verdubbelen nu de officier hem voorwaardelijk wil opleggen. Hij hield het bij honderd euro.

Raadsman J. de Goeij kondigde na de zitting aan in hoger beroep te gaan. ,,Wat hier gebeurt is te gek. Piano spelen is geen misdrijf.''

Bron: het Noordhollands Dagblad

home...