Energie, materialen en gezondheid bij duurzaam bouwen

Ministerie van VROM, 16 april 2002

Duurzaam bouwen ontgroeit de kinderschoenen en komt in een nieuwe fase. Het beleidsveld zal daarom een vaste plaats krijgen in de gewone regels en subsidies voor het wonen, zoals het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Wel zal het Rijk specifiek aandacht blijven besteden aan energiebesparing, milieueffecten van materialen en gezondheid. Dat schrijft staatssecretaris Remkes (VROM) in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De nieuwe insteek wil niet zeggen dat de rijksbemoeienis met het milieubeleid voor de gebouwde omgeving afloopt. Door duurzaam bouwen onderdeel te maken van het reguliere beleid zal het minder bijzonder worden en onderdeel van het normale proces. Eind 2003 wordt bekeken of de doelen voor duurzaam bouwen hiermee voldoende worden gerealiseerd en of specifiek beleid nog noodzakelijk is.

maatregelen 

Met het oog op de gestelde doelen presenteert Remkes in zijn brief diverse maatregelen. Om de milieugevolgen van het materiaalgebruik bij het bouwen te kunnen meten wordt een 'materiaalgebonden milieuprofiel voor gebouwen' ontwikkeld. Over de maatregelen om de invloed van de gebouwde omgeving op het klimaat te beperken, heeft de staatssecretaris in november 2001 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. In die brief heeft hij onder meer de aanscherping van de energieprestatie-eisen voor utiliteitsgebouwen aangekondigd en een subsidieregeling om huishoudens met lage inkomens te helpen bij energiebesparing. Verbetering van de gezondheid in gebouwen is onderwerp van de gezamenlijke notitie "Gezondheid en milieu" van VROM en VWS, die naar de Tweede Kamer is gezonden. In april 2002 zal hierover een actieprogramma met concrete maatregelen aan de Kamer wordt aangeboden.

concrete ambities 

De staatssecretaris wil het beleid ook concreter maken. Daarom zijn concrete en meetbare doelen in de brief opgenomen. Voor het klimaatbeleid wordt verwezen naar de doelen die zijn vastgesteld om aan 'Kyoto' te kunnen voldoen. Voor de gebouwde omgeving is de doelstelling het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen met 3 miljoen ton per jaar in 2010. 

geluid

Om gezonde gebouwen te kunnen garanderen zijn al eisen geformuleerd en opgenomen in het Bouwbesluit, zoals voor ventilatie van bijvoorbeeld de badkamer en de geluidsisolatie tussen twee woningen. Waar dat (nog) niet mogelijk is, is aangegeven hoe concrete doelen kunnen worden geformuleerd. Binnen twee jaar zullen deze ook voor de milieueffecten van materialen bekend zijn. Aansluiting wordt gezocht bij een materiaalgebonden milieuprestatie voor gebouwen.

Bron: via Nieuwsbank

home...