Winnaar Nationale Bouwprijs A+ woning

BouwRAI 2002, 15 april 2002 

Tijdens de BouwRAI 2002, op maandag 15 april, is de Nationale Bouwprijs uitgereikt aan PreFab Limburg voor het woningproject de A+ woning. De prijs, een initiatief van Amsterdam RAI, is bestemd voor de beste innovatie op BouwRAI 2002. De vakjury was zeer te spreken over het concept dat uitblinkt in gerichtheid op consumenten. Als andere pluspunten noemt de jury duurzaamheid, praktische toepasbaarheid en kostenbesparing.

Innovatief vloerconcept Het bijzondere aan de A+ woning wordt vooral bepaald door het innovatieve vloerconcept. Door de vloerconstructie zijn leidingen en dergelijke losgekoppeld van de dragende bouwconstructie. Hierdoor is iedere ruimte in de woning eenvoudig van functie te wijzigen. Ook kunnen woningen gemakkelijk gekoppeld of gesplitst worden. Door deze grote flexibiliteit biedt de A+ woning consumenten veel meer keuzemogelijkheden. Het past daarmee uitstekend in één van de thema’s van de BouwRAI: de Woonconsument.

geluidsisolatie nieuwe bouwbesluit

De jury ziet verder veel voordelen in de industrialisatie van het bouwconcept, dat tot goedkopere woningen kan leiden. Bijkomend pluspunt vindt de jury de aandacht voor duurzaamheid. Het gebruik van minder milieubelastende materialen is mogelijk en de woning voldoet al aan de verhoogde geluidsisolatie eisen van het nieuwe bouwbesluit. Volgens de jury biedt de A+ woning een antwoord op actuele problemen.

De nominaties 

De winnaar is gekozen uit de zes inzendingen die de jury als meest innovatief uitkoos uit totaal 44 inzendingen. Naast de A+ woning zijn dat:

Atag S-HR ZonneGasCombi II van ATAG Verwarming MultiSolar van Daalderop Deze twee nominaties hebben grote overeenkomsten. Het zijn volgens de jury geïntegreerde, universele apparaten, gericht op de toekomst. De toepasbaarheid en bruikbaarheid is groot. Ze bieden een innovatieve bijdrage aan duurzaamheid en energiebesparing. Beide dragen zorg voor een verlaging van de EPC met 0,3. Bovendien is er extra aandacht voor comfort. Zo kan AS-HR ZonneGasCombi II van ATAG hele lage vermogens leveren wat uniek is. De MultiSolar kan daarentegen een groot volume tapwater leveren wat gebruikers zullen waarderen. De jury vindt het prijzenswaardig dat beide bedrijven consequent aandacht besteden aan innovatie en stapsgewijs zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Customizing van Customizing BV Customizing BV is de eerste gespecialiseerde dienstverlener op het gebied van het woonklaar opleveren en beheren van woningen. De jury vindt dat dit concept uitstekend past in de toenemende klantoriëntatie; verhuurders kunnen hiermee hun huurders service op maat bieden. Bovendien bedient Customizing alle segmenten in de markt. Inmiddels is al bewezen dat deze dienstverlening werkt.

Het Digitale Huis van De Twee Snoeken Automatisering De Twee Snoeken is consistent in zijn ontwikkeling van software voor bouwvoorbereiding. Het Digitale Huis is een innovatief informatiesysteem dat alle werkprocessen in het kader van de bouwvoorbereiding en de inbreng van de daarbij betrokken partijen op elkaar afstemt. De jury is onder de indruk van het innovatieve concept en van de zakelijke coalitie van partijen die een goede basis vormt voor de marktbenadering.

Algemene Woning Keuring van SKW Certificatie BV Tot op heden wordt het meten van de kwaliteit van bestaande woningen op verschillende manieren gedaan. Een vergelijking van de kwaliteitsbeelden is dan ook niet te maken. De AWK zorgt ervoor dat door een certificatie van de keuringsbureaus een landelijk erkende keuringsstandaard ontstaat. De jury voorziet dat op deze wijze een keuringsrapport de norm wordt voor overdracht van vastgoed. Wat de jury betreft had deze innovatie er allang mogen zijn.

Bron: Website RAI, ingekort

home...