Test dynamische wegmarkering

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 28 oktober 2002

Rijkswaterstaat start maandag 28 oktober a.s. een proef met dynamische markering op de A44. De proef duurt vier maanden en bestaat uit metingen op het proefvak en in een laboratorium. Via camera's boven de weg en een panel-enquête worden de ervaringen van de weggebruiker gemeten. Het proefvak ligt ter hoogte van het viaduct van de aansluiting Oude-Wetering richting Amsterdam. Op willekeurige tijdstippen is de dynamische markering ingeschakeld. De weggebruiker ziet een onderbroken of doorgetrokken lichtgevende streep in de weg. Als men er overheen rijdt is de markering mogelijk voelbaar en hoorbaar. Uiteindelijk kan met dynamische markering bijvoorbeeld een rijbaan met twee rijstroken in 3 rijstroken veranderen. 

doel proef 

Op korte termijn wil Rijkswaterstaat de huidige infrastructuur beter benutten, door bijvoorbeeld aanleg van spitsstroken. Het doel daarbij is te zorgen voor een betere doorstroming van het wegverkeer. In samenwerking met andere overheden en marktpartijen worden instrumenten ontwikkeld die deze doelstelling moeten ondersteunen. Dynamische markering speelt hierin een belangrijke rol en wordt gezien als een veelbelovend instrument voor o.a. het flexibel indelen van een rijbaan.

Dynamische markering is reeds beproefd over een korte afstand op de A15 bij Papendrecht en A12 bij Utrecht. Belangrijke conclusie uit deze proefvakken is dat het middel nog niet de benodigde duurzaamheid en betrouwbaarheid heeft. Inmiddels hebben diverse marktpartijen nieuwe generaties van hun producten ontwikkeld. Er zijn indicaties die wijzen op verbeteringen van het product dynamische markering. Rijkswaterstaat beproeft daarom in praktijkomstandigheden dynamische markering nog eens uitgebreid op de A44.

ook geluid 

Gedurende vier maanden test Rijkswaterstaat de producten. Hierbij spelen drie aspecten een belangrijke rol namelijk : 

De testen bestaan uit metingen op het proefvak, uit laboratorium metingen en uit ervaringen van weggebruikers (panel enquêtes). Bij de test op het proefvak zal soms een wegafzetting nodig zijn. De verwachting is dat eind maart het onderzoek is afgerond.

Bron: via Nieuwsbank, ingekort (lees hier het gehele persbericht)

home...