NS experiment met 'stiltezones' in de trein

Nederlandse Spoorwegen, 10 maart 2003

Begin april start NS een proef met 'stiltezones' in de trein. Het is de bedoeling dat reizigers in dit gedeelte van de trein kunnen reizen zonder gestoord te worden door (telefonische) gesprekken. De stiltezones zijn tijdens de proef onder andere aan te treffen in het middengedeelte van de intercity's op de trajecten Amsterdam - Vlissingen v.v. en Nijmegen - Den Helder v.v. zowel in de eerste als in de tweede klas. De stiltezones zijn aangeduid met stickers aan de binnen- en buitenkant van de trein.

Geluidsoverlast

Uit onderzoek onder treinreizigers blijkt dat meer dan de helft van de reizigers zich stoort aan luidruchtige (telefoon) gesprekken. Ook de consumentenorganisaties in het LOCOV (Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer) hebben bij NS aandacht gevraagd voor de geluidsoverlast.

De stiltezone is te vergelijken met de 6-persoons werkcoupé die klanten nu kennen uit bepaalde Intercitytreinen in de eerste klas. Het verschil met de stiltezone is dat deze zich in zowel de eerste als tweede klas bevindt en dat er relatief meer plaatsen aanwezig zijn (circa 15% van de plaatsen in het desbetreffende treinstel).

Tijd voor lezen

Tijdens de Boekenweek (12 tot en met 22 maart) kunnen reizigers de eerste stiltezone al tegenkomen: vanwege Boekenweek is in één treinstel een stiltezone tijdelijk omgedoopt tot Leescoupé. Dominee Gremdaat heeft vandaag in Haarlem deze Leescoupé officieel in gebruik genomen.

De stiltezones sluiten goed aan bij de NS-campagne Tijd voor lezen. Ruim 75% van de reizigers neemt iets te lezen mee in de trein en de stiltezone biedt hen de ruimte om rustig te lezen zonder daarbij gestoord te worden door (telefonische) gesprekken.

Bron: website NS, www.ns.nl  

home...