Raad van State: geen woningbouw Houthavens Amsterdam

Gemeente Amsterdam, Johanneke Helmers, 25 juli 2003

De Raad van State heeft een uitspraak gedaan over de bestemmingsplannen voor de Houthavens in stadsdeel Westerpark. De twee bestemmingsplannen (één voor het woningdeel en één voor het bedrijvendeel) zijn beide afgekeurd. Wat zijn de gevolgen voor het project en voor de buurt?

Om te beginnen kan de nieuwbouw van de woningen en de bedrijvenstrook nu niet direct beginnen. In de planning was er vanuit gegaan dat er eind dit jaar met de bedrijvenstrook zouden worden begonnen. Halverwege 2004 zou de eerste paal de grond in gaan voor de eerste woningen. Dat zal nu niet lukken. Een vertraging van zeker 1½ jaar zit er nu wel in.

Toch te realiseren

Maar er wordt nog steeds op gerekend dat het project wél te realiseren is. Want in de uitspraak van de Raad van State zitten allerlei aanleidingen om optimistisch te blijven. Zo stelt de Raad van State dat woningbouw in dit gebied goed past in alle beleidsuitgangspunten van de gemeente, de provincie en het Rijk. Belangrijker nog is dat een heldere uitspraak is gedaan over twee van de drie soorten overlast die de nieuwe woonwijk in de Houthavens zou kunnen ondervinden. Het aangrenzende havengebied levert geur- en stofoverlast binnen aanvaardbare grenzen. Voor wat betreft geluidsoverlast is dat volgens de Raad van State niet duidelijk. En juist hierin zag men aanleiding om de bestemmingsplannen af te keuren.

Bedrijvenstrook

Omdat er geen woningen mogen worden gebouwd, komt er ook geen toestemming om de bedrijvenstrook te realiseren. Het gaat hier namelijk om een locatie waar volgens het huidige rijksbeleid geen kantoren mogen worden gerealiseerd. Afwijking van dit beleid is alleen geoorloofd als het bedrijventerrein als geluidsscherm tegen het geluid vanuit het industrieterrein zou dienen.

Wanneer er voldoende duidelijk is gemaakt dat het geluidsprobleem voor de woningen binnen de perken blijft, en de eilanden gebouwd mogen gaan worden, komt waarschijnlijk toestemming voor de bedrijvenstrook.

Bron: via Nieuwsbank, ingekort


home...