Gemeente Tilburg past APV aan

Gemeente Tilburg, 14 juli 2003

De gemeente Tilburg gaat harder optreden tegen overlast, en schept meer mogelijkheden voor het instellen van een alcohol- en samenscholingsverbod.

De gemeente en de politie zijn sinds een aantal jaren overlastgevend gedrag in bijvoorbeeld het Wilhelminapark, de Jan Heinstraat, het Verdiplein en het Stuivesantplein effectiever gaan bestrijden. Door het instellen van een alcoholverbod of samenscholingsverbod op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) wordt een halt toegeroepen aan (overmatig) gebruik van alcohol en (hard)drugs, samenscholen en het veroorzaken van geluidsoverlast.

APV

De gemeente heeft nu een beleidskader opgesteld dat meer en betere handvaten biedt voor het instellen van een alcohol- en een samenscholingsverbod. Ten eerste wordt de APV uitgebreid. Artikel 78 wordt 'Hinder in verband met harddrugs dan wel een andere bedreiging van de openbare orde'. Dit wil zeggen dat nu ook andere excessieve overlast dan overlast door harddrugs kan worden aangepakt door een samenscholingsverbod. Dit betekent dat bijvoorbeeld de straatprostitutie in de omgeving van het Wilhelminapark, de dragraces in Tilburg-West of de excessieve overlast door jongeren op het Pater van de Elsenplein sneller kan worden aangepakt. Daarnaast gaat de gemeente over tot een strengere uitvoeringspraktijk van het alcoholverbod. Artikel 51 'Hinderlijk drankgebruik' zal vaker voor onbepaalde tijd worden ingesteld. Dit betekent dat er op het Verdiplein bijvoorbeeld een alcoholverbod voor onbepaalde tijd kan worden ingesteld.

Tot slot geven de beleidsregels aan op welke wijze de gemeente ook de achterliggende problemen structureel aanpakt. Het gaat hierbij om extra toezicht en handhaving, fysieke maatregelen als extra verlichting, sociale maatregelen als inzet van jongerenwerk of straathoekwerk bij alcoholverslaafden en betere registratie en evaluatie van de resultaten van de aanpak door gemeente en politie.

Bron: via Nieuwsbank

home...