Geluidsschermen bij station Haarlem

Richard Hoving, Haarlems Dagblad, 17 december 2002

 - Railinfrabeheer pakt de geluidsoverlast rond het Haarlemse NS-station aan. Tussen het spoor en het Staten Bolwerk komen geluidsschermen. Een aantal omwonenden dreigde onlangs naar de rechter te stappen omdat ze het lawaai van de treinen beu zijn.

De gemeente, omwonenden en Railinfrabeheer steggelen al jaren over de bouw van geluidsschermen rond het emplacement. Haarlem staat in de top tien van luidruchtige stations in Nederland.

De kwestie kwam eerder dit jaar bij de Raad van State aan de orde (zie het eerdere artikel van april 2002). Om niet langer in allerlei juridische procedures te verzanden is er opnieuw overlegd met Railinfrabeheer, zegt H. de Boer van de afdeling milieu van de gemeente Haarlem. De uitkomst is dat ter hoogte van het Staten Bolwerk een geluidswerend scherm langs het spoor komt. ,,De gemeente vindt dat een goede ontwikkeling.''

De schermen lieten lange tijd op zich wachten omdat de kosten te hoog waren. Uit nieuw onderzoek is volgens De Boer gebleken dat de geluidsschermen een stuk lager kunnen worden. Ook met de lagere schermen, die een stuk goedkoper zijn, neemt de overlast voor omwonenden af. Met de aanleg van de geluidswerende maatregelen moet medio volgend jaar worden begonnen, zegt milieu-ambtenaar De Boer. De kosten, die voor rekening komen van Railinfrabeheer en het ministerie van Volksgezondheid, ruimtelijke ordening en milieu (Vrom), bedragen ruim negen miljoen euro.

Bewoners van het Staten Bolwerk dreigden onlangs na rechter stappen om maatregelen af te dwingen. Zij hebben met name last van de treinen die op spoor acht staan te wachten. De locomotief van de intercity van Haarlem naar Maastricht staat voor vertrek veertig minuten per uur te ronken, zei een bewoner van het Staten Bolwerk eerder dit jaar in Haarlems Dagblad. ,,Dat is zo goed als in mijn achtertuin.'' 

Bron: Haarlems dagblad, overgenomen met toestemming

home...