Formatie: weinig milieu en nergens geluid in akkoord

Redactie, 17 mei 2003

Met de titel; "meedoen, meer werk, minder regels", is het hoofdlijnenakkoord verschenen voor een nieuw kabinet van CDA, VVD en D66. Het akkoord lijkt weinig hoop te geven voor mensen die in Nederland last hebben van geluidhinder. Het woord "geluid" komt in het akkoord niet voor. Milieu wordt behandeld in het hoofdstuk Ruimte, milieu en natuur, platteland en landbouw, wonen en mobiliteit.

Hieronder enkele citaten:

Duurzame kwaliteit van de leefomgeving is voor alle burgers van direct belang. De overheid dient zich dit – met beperking van centralisme en regelgeving - ter harte te nemen. Met het oog op een leefbaar land voor toekomstige generaties dienen het milieu en de natuur, het wonen en de infrastructuur, verantwoord te worden beheerd en ontwikkeld.

De noodzaak tot beperking van de bureaucratie en tot vermindering van regeldruk doet zich nadrukkelijk voor (...) Om sneller ruimtelijke ontwikkelingen te kunnen realiseren worden gestroomlijnde en daardoor kortere procedures ingevoerd (...) Een aldus dynamischer vormgegeven ruimtelijk instrumentarium draagt bij aan een daadkrachtig beleid voor milieu en natuur, platteland en landbouw, en wonen.

Behoud en versterking van natuur en milieu vergen een activerend beleid in nationaal, Europees en internationaal verband. De ontkoppeling van economische groei en milieudruk, die de afgelopen jaren tot stand is gebracht, dient te worden gehandhaafd. Milieutechnologie zal worden gestimuleerd. Een verdere vergroening van het belastingstelsel is een belangrijk instrument. Voorts is een actief Nederlands optreden in internationaal en Europees verband nodig. Nederland zal in de Europese Unie pleiten voor een scherpe normstelling ten aanzien van milieu en dierenwelzijn (...) Nederland zal geen nieuw beleid introduceren dat stringenter is dan de Europese normen voorschrijven, tenzij een specifiek Nederlands probleem een specifiek Nederlandse oplossing vergt.

 Bron: website http://formatie.regering.nl , lees hier het akkoord: http://formatie.regering.nl/Images/_Toc40858660

 

home...