Milieudefensie: "Asfalt leggen is geld wegsmijten"

Milieudefensie, 19 mei 2003

Juist voor de geplande behandeling van de Spoedwet wegverkeer in de Eerste kamer, daagt Milieudefensie de verkeerswoordvoerders in de Eerste- en Tweede Kamer uit geld te smijten in wat Milieudefensie aanduidt met een bodemloze put (asfalt), óf te investeren in openbaar vervoer. Beide kamers vergaderden op 20 mei over de keuze de komende jaren veel extra asfalt aan te leggen of meer geld te steken in het achterstallig onderhoud van het spoor. Milieudefensie vindt iedere investering in extra asfalt zinloos, omdat het niet helpt tegen de files. Ondertussen leidt de aanleg van extra asfalt wel tot groei van het autoverkeer, waardoor luchtvervuiling en herrie toenemen.

De Tweede Kamer vergaderde over het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet CDA/VVD/D66. Dit kabinet wil het kwartje van Kok niet terug geven aan de automobilist, maar de bespaarde uitgaven, ruim twee miljard gulden, vooral steken in extra asfalt. Vera Dalm, directeur Milieudefensie: 'De verkeersplannen van het nieuwe kabinet zijn voor het milieu nog beroerder dan die van Balkenende-I. Zelfs de werkgevers en de ANWB wensen niet zoveel extra asfalt.'

De Eerste kamer gaat stemmen over de Spoedwet Wegverbreding. De Spoedwet moet het mogelijk maken 150 kilometer spitsstrook versneld aan te leggen. Hiervoor wil het demissionaire kabinet 380 miljoen euro uittrekken. Bij een eerdere behandeling in de Eerste Kamer gaven de kamerleden van de VVD en PvdA aan ernstige twijfels te hebben over de Spoedwet.

De woordvoerders in de Eerste en Tweede Kamer krijgen van Milieudefensie een zak geld uitgereikt en kunnen deze zak geld in een ter plekke opgerichte bodemloze put gooien (meer asfalt) of spenderen aan het openbaar vervoer, gesymboliseerd door een vier meter lange trein.

Bron: website www.milieudefensie.nl

home...