NSG dag: Stille wegen zonder geluidsschermen

NSG, 22 mei 2003

De bestrijding van lawaai van weg- en railverkeer moet bij de bron plaatsvinden. Het is goedkoper dan hoge geluidsschermen en stuit niet op stedenbouwkundige en landschappelijke bezwaren. Dat is de conclusie van de Geluidshinderdag die de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) donderdag 22 mei in Utrecht organiseerde.

Meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking wordt ernstig gehinderd door het lawaai van (spoor)wegverkeer. De toegenomen mobiliteit en de oprukkende bebouwing van de laatste decennia zijn daarvan de oorzaak. Als de beschikbare budgetten niet worden aangevuld en efficiënt worden ingezet, zullen in de toekomst meer mensen langduriger en met meer geluid blijven zitten. Om te voldoen aan de huidige regelgeving is in de komende jaren een investering nodig van circa 2 miljard Euro. Dat geld is er niet.

Innovatie

Daarom mikt de overheid op kostenbesparende innovatieve bronmaatregelen, die snel kunnen worden gerealiseerd. Op korte termijn wordt gestreefd naar een geluidsreductie van 8 dB(A); op de lange termijn van 12 dB(A). Met een metershoog geluidsscherm is een dergelijke reductie niet altijd haalbaar. Dat zo’n forse reductie met bronmaatregelen realiseerbaar is wekt argwaan, maar wetenschappers zijn er van overtuigd dat het kan. Een reductie van 10 dB(A) wordt door mensen ervaren als half zo luid en komt overeen met een tiende van de aanwezige verkeersintensiteit.

Verkeersgeluid wordt bij snelheden boven de 60 km/uur vooral opgewekt door het contact tussen band en wegdek en bij spoorwegen door het contact tussen wiel en rails. De bronmaatregelen betreffen daarom nieuwe stille wegdekken, stillere banden, maar ook effectievere en dus lagere geluidsschermen. Bij treinen is het nieuwe materieel minder luidruchtig. Bestaand materieel krijgt een remsysteem dat de wielen rond houdt. Door slijpen wordt de railruwheid bestreden. Raildempers en stille bruggen leveren een verdere verlaging van het treinlawaai.

Bron: website NSG: www.nsg.nl

home...