MIG: Lden en grotere beleidsvrijheid in eerste tranches nieuwe wetgeving

Ministerie van VROM, november en december 2002.

In een brief uit november 2002 aan de Gemeenten gaat drs. P.L.B.A van Geel, Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in op de stand van zaken rond MIG. Inmiddels is er in december 2002 ook een Geluidsbericht (in PDF 64 kB) van VROM verschenen over MIG.

MIG

In 1996 is een project gestart om te komen tot modernisering van het instrumentarium van het geluidbeleid (MIG). Dit naar aanleiding van een rapport van de Commissie van Dinter, waarin werd aangegeven dat het instrumentarium van de Wet geluidhinder (Wgh) niet langer voldeed aan de eisen van de tijd. 

In het kader van dit project is in 1998 de nota MIG met de Kamer besproken en is het traject gestart, om met een grote belangstelling en betrokkenheid van de gemeenten, de nota om te vormen tot een wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel is door het vorige kabinet voorgelegd aan de Raad van State (Geluidnieuws, augustus 2002) en zou vervolgens aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Dit laatste is nog niet gebeurd. Dat heeft twee oorzaken, namelijk 

  1. de kabinetswisseling en 
  2. het feit dat er niet langer ICES-middelen beschikbaar zijn om de kosten van de effecten van het wetsvoorstel te dekken. 


Noot van de redactie:
Een vrolijke kikker illustreert de MIG
nieuwsbrief. Was de minister van 
Milieu even uit vissen?
uwreactie@geluidnieuws.nl 

Inmiddels heeft de staatssecretaris een eerste besluit genomen over het vervolgtraject. Het is het voornemen om de modernisering voort te zetten, maar wel een fasering in het wetsgevingstraject in te bouwen, die rekening houdt met mogelijkheden voor het omgaan met de financiële problematiek en die bovendien meer afgestemd wordt op de hoofdlijnen van het strategisch akkoord. 

Tranche 0: EU wetgeving, Lden en kartering

Op 18 juli 2002 is de Europese Richtlijn Omgevingslawaai gepubliceerd, binnen twee jaar moet de richtlijn in alle Europese lidstaten (dus ook in Nederland) zijn geïmplementeerd. Het wetsvoorstel waarmee deze richtlijn in de Nederlandse wet zal worden opgenomen wordt in januari 2003 voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Dit is Tranche 0 van de geplande wijzigingen van de Wet Geluidhinder.

Tranche 1: vergroten lokale beleidsvrijheid

De staatssecretaris staat voor ogen in Tranche 1 van de nieuwe wetgeving het vergroten van de beleidsvrijheid van provincies en gemeenten voor het geluidhinderbeleid vorm te geven. Hierbij denkt hij bijvoorbeeld aan het aanpassen van de hogere waarden procedure, waarbij de provinciale goedkeuring wordt vervangen door een benadering conform de stappen 1 en 2 van Stad en Milieu en het bezien van mogelijkheden om de normering voor geluidhinder te versimpelen door de uniforme dosismaat te introduceren en het aantal normen te verminderen.

Daarnaast overweegt de staatssecretaris gemeenten en provincies de mogelijkheid te geven om via een Stad en Milieuaanpak af te kunnen wijken van landelijke grenswaarden. Hij is voornemens om, in overleg met de gemeenten, een concept-wetsvoorstel te maken en dit voorjaar 2003 voor advisering aan de Raad van State voor te leggen.

Meer over de EU wetgeving

De geluidsbelastingskaarten en actieplannen die gemaakt moeten worden volgens de EU wetgeving vereisen de invoering van geharmoniseerde geluidsbelastingindicatoren Lden en Lnight. De EU-Richtlijn Omgevingslawaai richt zich op de grote agglomeraties en de hoofd-infrastructuur van de lidstaten. Omdat we in Nederland geen agglomeraties kennen, zullen per ministeriele regeling de stedelijke gebieden worden aangewezen die, in het kader van deze richtlijn, als agglomeratie gaan gelden. Dit zal tegelijk met de inwerkingtreding van het wetsvoorstel, dus uiterlijk op 18 juli 2004, worden bekend gemaakt. De EU richtlijn wordt in twee tranches van kracht, zoals aangegeven in onderstaande tabel:

 

Bron: Website ministerie van VROM, www.minvrom.nl , met dank aan attendering hierop door Erik Roelofsen.
Download hier de MIG nieuwsbrief: http://www.vrom.nl/docs/milieu/nieuwsbrief_geluidsbericht_dec2002.pdf 

home...