Reorganisatie Arbeidsinspectie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 17 april 2003

De Arbeidsinspectie is door een reorganisatie beter toegankelijk geworden voor werkgevers- en werknemersorganisaties, arbodiensten en andere organisaties op het gebied van arbeid. Sinds begin april 2003 kent de Arbeidsinspectie een indeling in bedrijfstakken in plaats van de regionale organisatiestructuur. Hierdoor komen organisaties sneller terecht bij de juiste contactpersoon. Een ander gevolg van de reorganisatie is dat de inspectiedienst landelijk gezien uniformer werkt.

De vier bedrijfstakonderdelen van de Arbeidsinspectie zijn industrie, bouw, commerciële dienstverlening en publieke dienstverlening (inclusief landbouw). Daarnaast is er een aparte directie voor de aanpak van arbeidsmarktfraude. Ook voor het toezicht op bedrijven met grotere risico's, de zogeheten major hazard control, is een aparte directie opgericht.

Als het gaat om arbeidsomstandigheden zullen organisaties vooral contact hebben met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de opzet van inspecties in een bedrijfstak: de managers strategie. Voor vragen en opmerkingen over de uitvoering van inspecties zijn de diverse kantoren in het land bereikbaar.

Overheidsorganisaties die contact willen opnemen over samenwerking bij toezicht en handhaving op het gebied van arbeidsmarktfraude en 'major hazard control', kunnen terecht bij de managers inspectie. Gaat het om de voorbereiding van inspectieprojecten dan zijn de managers strategie beschikbaar.

expertise centrum

Contacten over normering en wetgeving verlopen voortaan via een nieuw Expertisecentrum in Den Haag. In dit centrum zijn specialisten ondergebracht in vijf vakgroepen:

De reorganisatie verandert vrijwel niets aan de taken van de Arbeidsinspectie op het gebied van CAO's, Kernenergiewet, Farbo-regeling en dergelijke.

Bron: via Nieuwsbank
 

home...