Proefvak dubbellaags ZOAB op A12

Gemeente Rheden, 14 oktober 2003

Op de A12 ter hoogte van Velp en Rozendaal komt in het voorjaar van 2004 een proefvak dubbellaags ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton). Dit heeft Rijkswaterstaat afgelopen vrijdag toegezegd naar aanleiding van het verzoek van de gemeenten Arnhem, Rozendaal en Rheden extra maatregelen uit te voeren om de geluidbelasting op dit traject van de A12 te reduceren.

klachten

Sinds de plaatsing van geluidsschermen langs de A12 komen er regelmatig klachten van met name inwoners uit Velp en Rozendaal over de toename van geluidoverlast. Uit uitgevoerde berekeningen bleek dat na het aanbrengen van enkellaags ZOAB op de A12 de wettelijk vastgestelde geluidbelastingwaarden zou worden gehaald. Hiermee voldeed Rijkswaterstaat technisch gezien aan de saneringswaarden.

Naar aanleiding van aanhoudende klachten van bewoners heeft wethouder J.W.M. Jansen van de gemeente Rheden het initiatief genomen Rijkswaterstaat te verzoeken extra maatregelen te nemen op dit traject van de A12 om de geluidbelasting verder te reduceren. Daarop heeft Rijkswaterstaat afgelopen vrijdag toegezegd de A12 op te nemen als proefvak voor dubbellaags ZOAB in het kader van het Innovatieprogramma geluid. Hoewel Rijkswaterstaat terughoudend is in het aanbrengen van dubbellaags ZOAB in verband met de hoge kosten en de effecten is toch besloten dit gedeelte van de A12 als proefvak op te nemen. Dit is het resultaat van maandenlang overleg tussen Rijkswaterstaat en de gemeenten Arnhem, Rozendaal en Rheden over de geluidsproblematiek rondom de A12. Reeds eerder heeft Rijkswaterstaat naar aanleiding van een verzoek van de gemeenten een snelheidsverlaging van 120 km/uur naar 100 km/uur ingevoerd op de noordelijke rijbaan. De drie gemeenten blijven daarnaast streven naar het verhogen van het aantal snelheidscontroles.

De verwachting is dat met het aanbrengen van dubbellaags ZOAB de geluidsoverlast wordt gereduceerd tot verder onder de wettelijke saneringswaarden. Hiermee heeft wethouder Jansen meer bereikt dan de gemeenteraad van Rheden in haar motie van 23 april 2002 heeft gevraagd. De gemeenteraad heeft in deze motie het College van B&W opgedragen gezamenlijk met de gemeenten Arnhem en Rozendaal actie en stappen te ondernemen die ertoe leiden dat de geluidsoverlast wordt gereduceerd tot het wettelijk maximaal toelaatbare niveau.

Bron: via Nieuwsbank

home...