Meer burgergebruik De Kooy

Ministerie van Defensie, 5 augustus 2003

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt de staatssecretaris van Defensie aan dat een verruiming van het aantal vliegbewegingen op Marinevliegkamp De Kooy wordt voorbereid.

Op het Marinevliegkamp De Kooy vindt op permanente basis burgermedegebruik plaats. Dit medegebruik betreft vliegtuigbewegingen met helikopters ten behoeve van de off-shore industrie en een beperkt aantal commerciële vliegtuigbewegingen met vaste vleugelvliegtuigen. Dit vliegverkeer wordt uitgevoerd door tussenkomst van Den Helder Airport C.V. (DHA). Voorts vinden - op beperkte schaal - vliegtuigbewegingen plaats met een algemeen maatschappelijk belang alsmede recreatief medegebruik.

In het Structuurschema Militaire Terreinen is aangegeven dat het commercieel burger-medegebruik 13.300 helikoptervliegbewegingen per jaar mag omvatten. In 1995 heb ik u geïnformeerd over een verruiming van het burgermedegebruik naar 16.000 civiele commerciële vliegtuigbewegingen per jaar. Een gebruik dat, naast de geplande militaire vliegtuigbewegingen, kan worden geaccommodeerd binnen de in 1992 vastgestelde geluidszone.

In de jaren 1998, 2001 en 2002 zijn aanvullende ontheffingen verleend voor incidentele verhogingen van het aantal civiele vliegtuigbewegingen tot respectievelijk 18.000, 18.250 en 17.900 bewegingen. Deze verhogingen waren voornamelijk benodigd om de groei in offshore-activiteiten te accommoderen.

DHA heeft Defensie naar aanleiding van genoemde incidentele verhogingen verzocht om een structurele verhoging toe te staan van het aantal toegestane burger-vliegtuig-bewegingen tot maximaal 20.000 per jaar. De verhoging kan worden geaccommodeerd binnen de geluidszone. Uiteraard zal een strikte handhaving worden toegepast.

Het verzoek is onderbouwd met een vervoersbehoefte, die gebaseerd is op contacten met alle gebruikers van DHA, waaronder de vereniging NOGEPA. DHA heeft voorts een externe veilig-heids-beschouwing, een rapportage over de emissie van lucht-verontreinigende stoffen en een rapportage over de effecten van vliegtuig-bewegingen op de vogels in het Waddengebied ingediend. Aan laatstgenoemde rapportage worden in de loop van dit jaar de resultaten toegevoegd van een nader onderzoek van de effecten van vliegtuig-bewegingen op broedvogels. DHA heeft recent opdracht gegeven voor dit aanvullende onderzoek, waarvan de resultaten medio 2003 worden verwacht.

Vanwege het economisch belang van de vliegtuigbewegingen voor de gemeente Den Helder en de Kop van Noord-Holland en gezien de ingediende rapportages, acht de staatssecretaris het wenselijk aan het verzoek van de DHA tegemoet te komen. De verruiming zal worden geregeld door middel van een ontheffing aan DHA als burgerexploitant door de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en mij op basis van artikel 33 van de Luchtvaartwet. Voor de besluitvorming zal de procedure conform afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht worden gevolgd. Advies wordt gevraagd aan de Commissie van Overleg en Voorlichting Milieuhygiëne Marinevliegkamp De Kooy (commissie ex artikel 28 van de Luchtvaartwet). Voorts zal de tussen de Staat en DHA gesloten privaatrechtelijke overeenkomst worden aangepast.

Bron: website Ministerie van Defensie, www.mindef.nl

home...