VROM Geluidsbericht over MIG: LAeq wordt Lden

VROM, juli 2003

In juli 2003 verscheen van VROM een geluidsbericht over MIG. Er is zoals al eerder bekend werd besloten om het wetsvoorstel MIG niet in te dienen bij de Tweede Kamer. In plaats daarvan zal het gedachtegoed van MIG stapsgewijs in de Wet geluidhinder worden geïmplementeerd.

Waarom wetsvoorstel MIG niet indienen?

De belangrijkste elementen van het Strategisch Akkoord van het kabinet Balkenende I (het verminderen van de regelzucht en deregulering) strookten niet helemaal met het wetsvoorstel MIG. Bovendien bleef het kabinet zich zorgen maken dat er onvoldoende ruimte was op de rijksbegroting om het, door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan MIG gekoppelde, handhavingsgat op te lossen.

Daarnaast was het kabinet van mening dat het indienen van het wetsvoorstel MIG onduidelijkheid zou scheppen, vanwege de publicatie van de EU-Richtlijn Omgevingslawaai in dezelfde periode. Deze richtlijn moet binnen twee jaar in de Nederlandse wetgeving zijn opgenomen. De provincies en gemeenten krijgen in dat geval met twee wetswijzigingen op het gebied van geluid in dezelfde periode te maken.

Inhoud

De inhoud van de 1e fase omvat volgens VROM bescheiden wetswijzigingen, de meer fundamentele wijzigingen van de Wet geluidhinder zijn doorgeschoven naar 2e fase. De reden hiervoor is dat het kabinet vaart wil maken met onderwerpen die aan de wensen van de praktijk tegemoet komen. Met name op het gebied van deregulering, decentralisatie en vereenvoudiging van de regelgeving.

De vier hoofdonderwerpen van de 1e fase zijn:

  1. Het introduceren van de uniforme dosismaat Lden; Lden is de dosismaat die wordt voorgeschreven door de EU-Richtlijn Omgevingslawaai. Op het moment dat deze richtlijn in werking treedt zullen ongeveer zeventig Nederlandse agglomeratiegemeenten met deze dosismaat moeten gaan werken bij het opstellen van geluidsbelastingkaarten. Voor de andere gemeenten in Nederland geldt deze verplichting dan (nog) niet, zij werken nog met de oude dosismaat (LAeq). Meten met twee maten is niet handig, onderlinge vergelijkingen en communicatie met de burger is lastig als er over twee eenheden wordt gesproken. Daarom is het plan voorgelegd om in de 1e fase van MIG-II de Lden voor het hele land te introduceren, met uitzondering van de industrie.
  2. het introduceren van stap-3 uit de experimentenwet Stad & Milieu voor geluid; Deze experimentenwet maakt het mogelijk om onder strikte voorwaarden af te wijken van de milieunormen door middel van het toepassen van een zogenaamde ‘stap 3 procedure’.
  3. het aanpassen van de hogere-waardeprocedure; In de huidige situatie is het zo dat een gemeente voor het toepassen van een geluidswaarde boven landelijke grenswaarde toestemming nodig heeft van Gedeputeerde Staten. In het voorstel dat nu op tafel ligt wordt deze procedure aangepast, zodat de gemeente hier zelf over kan beslissen.
  4. ‘dood hout’, dat wil zeggen het schrappen van overbodige bepalingen uit de Wet geluidhinder.

Meer lezen?

Leest u hier het volledige bericht van VROM (in PDF formaat).

Bron: Met dank aan Erik Roelofsen, Gemeente Apeldoorn

 

home...