Goes gaat in beroep tegen Tracébesluit Sloelijn

Gemeente Goes, 22 maart 2004

Het college van B&W van de gemeente Goes heeft besloten beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen het Tracébesluit Sloelijn. De gemeenteraad is gisteravond over dit besluit geïnformeerd. De raadscommissie Grondgebied bespreekt de verdere procedure aanstaande maandag.

Het nieuwe tracé van de goederenspoorlijn naar het Sloegebied takt af van de reguliere spoorlijn ten westen van Lewedorp en gaat door de Quarlespolder. Dit tracé, dat destijds bekend stond als 'alternatief 2', maakt dat het goederenvervoer meer dan nu door het gebied van de gemeente Goes zal gaan. In totaal gaat het om vijftien woningen op Goes' grondgebied waarlangs volgens het besluit nu goederenvervoer per trein gaat plaatsvinden. Het oude tracé ligt langs Heinkenszand en wordt verwijderd.

Goes kan zich niet vinden in het Tracébesluit, omdat de bezwaren die de gemeente in augustus vorig jaar tegen het ontwerp-besluit had ingebracht niet afdoend zijn weerlegd. Goes is al sinds 1997 fervent voorstander van 'alternatief 1' (het rechttrekken van de bestaande Sloelijn langs de Sloeweg, waardoor Heinkenszand wordt gemeden) en vindt dat haar argumentatie daarvoor niet voldoende inhoudelijk is behandeld. Zo is geen antwoord gegeven op argumenten over trillingshinder en is Goes het nog steeds niet eens met de stelling dat geen maatregelen tegen veiligheidsrisico's door het vervoer van gevaarlijke stoffen getroffen moeten worden. Het college van Goes is bovendien van mening dat, door nu het Tracébesluit te accepteren, de kans erg groot is dat Goes in de Planbeschrijving Zeeuwse Lijn (begin 2005) met maatregelen opgescheept wordt, die absoluut onaanvaardbaar zijn. Zo wil Goes als het even kan geen geluidsschermen, maar zou het de geluidsoverlast van de goederentreinen juist willen beperken door de bron aan te pakken: raildempers, ander spoormateriaal en het - in ieder geval 's nachts - met de helft verminderen van de snelheid van de goederentreinen.

Google

Bron: via Nieuwsbank

home...