Vlaamse minister wil ook zonnepanelen op geluidsschermen

Envirodesk, 20 januari 2004

Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt wil geen middel onbenut laten om de groene energiedoelstellingen van de Vlaamse regering te halen en pakt uit met een proefproject voor de plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen op geluidswerende schermen langs de autosnelweg.

Minister Bossuyt ziet interessante mogelijkheden op twee terreinen. "Zonnepanelen op geluidsschermen vergroten niet alleen de productie van groene energie, ze versterken ook de geluidswerende functie van de schermen". Die win-win situatie komt zeer gelegen. Er bestonden al plannen om op een aantal locaties de geluidsschermen te verhogen.

De minister wil dat het project snel wordt opgestart en heeft al de aanbesteding voor de concessie van geluidswerende schermen over een lengte van circa 500 meter langs de E40 in Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek) goedgekeurd. De plaatsing zou over een half jaar al kunnen gebeuren. De verwachte jaarlijkse vermogensopbrengst wordt geschat op 60 Megawattuur. Dat is de hoeveelheid energie die jaarlijks door een 20-tal gezinnen wordt verbruikt. Dit betekent een vermindering van 42 ton CO²- uitstoot per jaar.

Momenteel is fotovoltaïsche energie om economische redenen minder geschikt voor grootschalige elektriciteitsproductie maar het loont wel de moeite op kleinere schaal de mogelijkheden voor nieuwe toepassingen te onderzoeken. Zonne-energie heeft namelijk interessante voordelen t.o.v. andere bronnen : het is onuitputtelijk en overal aanwezig volgens een vooraf bekend scenario. "Met ons proefproject leggen we bovendien geen beslag op bijkomende ruimte", voegt minister Bossuyt er nog aan toe.

Bron: http://www.envirodesk.com, overgenomen met toestemming

home...