Verzegeling zwembad Kortrijk opgeheven, kinderen mogen weer spelen

Vlaamse overheid, 5 januari 2004  

Cartoon van Kjell 't HoenVlaams leefmilieuminister Ludo Sannen heeft beslist dat kinderen ook in 2004 pret kunnen maken in het openluchtzwembad van Kortrijk. In september 2003 vroeg de Belgische Milieu-inspectie de sluiting van het zwembad na klachten uit de buurt over geluidsoverlast door spelende kinderen.

Minister Ludo Sannen legt nu in een besluit vast dat het openluchtzwembad van Kortrijk open kan blijven. "Milieunormen zijn er om mensen te beschermen tegen hinderlijk lawaai van machines; niet om kinderen te verbieden om te spelen," stelt minister Ludo Sannen. In de Vlaamse wetgeving zal expliciet worden vermeld dat het geluid van spelende kinderen geen basis is voor het al dan niet respecteren van de milieunormen. Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen verwerpt de beslissing om het openluchtzwembad van Kortrijk te sluiten.

verzegeling bij 57 dB(A)

De Milieu-inspectie noteerde tijdens de voorbije zomer een geluidspiek van 57 decibel rond het zwembad daar waar volgens de Vlaamse milieunormen maximaal 50 decibel aanvaardbaar is. De Milieu-inspectie besliste daarop tot de verzegeling van het openluchtzwembad. Het Kortrijkse stadsbestuur ging hiertegen in beroep bij Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen. Die heeft op 5 januari 2004 beslist de dwangmaatregel op te heffen. "Milieunormen zijn er om hinderlijk lawaai van pakweg machines of installaties aan banden te leggen. Kinderen moeten zich kunnen amuseren in een zwembad. Het kan niet dat een milieuwetgeving, uitgevaardigd voor machines, hun speelplezier fnuikt," meent minister Ludo Sannen die bovendien het sociale belang van het Kortrijkse openluchtzwembad beklemtoont. "Het Kortrijkse openluchtzwembad is enkel open tijdens de zomermaanden. De helft van alle bezoekers zijn kinderen jonger dan 14 jaar. Kortom, het zwembad vervult onmiskenbaar een belangrijke sociale functie. Ook dat speelt mee in mijn beslissing," stelt minister Ludo Sannen.

Hij laat meteen weten bij een komende herziening van de Vlaamse milieuwetgeving expliciet te laten opnemen dat het geluid van spelende kinderen geen basis vormt om zwembaden te laten verzegelen.

Bron: http://nieuws.vlaanderen.be/

home...