Heerlen: Soepele regels geluid bij EK Voetbal

Gemeente Heerlen, 9 juni 2004

Burgemeester en wethouders van Heerlen hebben besloten ruimhartig, maar ook duidelijk om te gaan met de regels voor geluidhinder bij de komende EK voetbalwedstrijden. Te verwachten is dat horecaondernemers deze kampioenschappen willen gebruiken om er een feest van te maken met grote schermen en geluidsapparatuur.

Voor wedstrijden van het Nederlands elftal moet het mogelijk zijn grote schermen en geluidsapparatuur te plaatsen in de openbare ruimte, meent het college. Hoewel daar eigenlijk een vergunning voor nodig is, is het nu voldoende dat dit gemeld wordt bij het Contactpunt Cultuur en Evenementen. Het contactpunt coördineert de meldingen en geeft ze door aan instanties die hiervan op de hoogte moeten zijn, zoals politie en brandweer. Na melding mogen de initiatiefnemers de wedstrijd vertonen met een marge van een kwartier voor en na de wedstrijd.

Als horecabedrijven aandacht willen besteden aan de wedstrijden uit de voorrondes/ poules binnen hun zaak of op het terras, gelden in principe de gewone geluidsnormen zoals vastgelegd in het 'Besluit horeca-, sport en recreatie-inrichtingen Wet milieubeheer'. Deze gelden ook als de ramen en deuren geopend zijn. Wel kan voor één of enkele wedstrijden een incidentele ontheffing aan gevraagd worden bij het ServiceCentrum van de gemeente Heerlen. Voor deze speciale gelegenheid zal in plaats van de aanvraagtermijn van twee weken, een termijn van één week worden gehanteerd. Ondernemers wordt geadviseerd tijdig ontheffingen aan te vragen, omdat er in deze periode gecontroleerd zal worden.

Voor het geval dat het Nederlands elftal zich kwalificeert voor de kwartfinale, de halve finale of zelfs de finale, heeft het college nu al besloten om horecabedrijven een collectieve ontheffing te verlenen op de dagen dat deze kwartfinale, halve finale of finale gespeeld zullen worden.

Bron: Website gemeente Heerlen, www.heerlen.nl

home...