Haarlem handhaaft overtredingen met meer dan 10 dB

Gemeente Haarlem, 9 februari 2004

De gemeente Haarlem, de politie Kennemerland (district Haarlem) en het Openbaar Ministerie (arrondissementsparket Haarlem) hebben nadere afspraken gemaakt rond bestuursrechtelijke en strafrechtelijke milieuhandhaving.

De gemeente Haarlem handhaaft milieuwetgeving en regelgeving gericht op bedrijfsmatige activiteiten. Hierbij is de samenwerking met politie en Openbaar Ministerie belangrijk. Het bestuursrechtelijk optreden van de gemeente en het strafrechtelijk optreden van politie en het Openbaar Ministerie moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Alleen dan versterken beide sporen elkaar.

In het kader van het landelijke project "Professionalisering van de milieuhandhaving" vraagt het Rijk aan alle gemeenten, provincies en waterschappen afspraken te maken met politie en Openbaar Ministerie over de milieuhandhaving richting bedrijven. De gemeente Haarlem heeft hierover nu nadere afspraken gemaakt met de handhavingpartners. Het doel van de afspraken is een betere naleving van de regels door bedrijven en het efficiënt en effectief inzetten van de menskracht van de handhavingpartners.

Cartoon door Kjell 't Hoen
10dB.... bedrijven lijken er met de pet naar te gooien. De bedrijfsleider sorteert wat hij wel en niet gaat verbeteren, maar naar die 10 dB(A) kijkt hij niet om. Cartoon door Kjell 't Hoen

Strengere handhaving bij overtreding

De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente hebben voor het eerst een aantal milieuregels benoemd, waaraan zij gezamenlijk voorrang geven. Bij overtreding van deze milieuregels wordt vanaf nu strenger gehandhaafd. Strafrechtelijk gezien wordt voortaan direct proces-verbaal opgemaakt. Bestuursrechtelijk wordt een kortere procedure doorlopen, om de overtreding zo snel mogelijk ongedaan te maken.

Met het benoemen van een aantal specifieke milieuregels en de strengere handhaving ervan, wordt aan het bedrijfsleven aangegeven welke overtredingen de handhavende instanties als ernstig beschouwen. De benoemde milieuregels gelden tot eind 2004 en worden daarna jaarlijks opnieuw opgesteld.

Milieuregels waarop in 2004 strengere handhaving zal plaatsvinden

Politie mee met bedrijfscontroles

Ook is overeengekomen dat de politie voortaan vaker meegaat met bedrijfscontroles die de gemeente uitvoert. Deze afspraak betreft de hercontroles: dit zijn de bedrijfsbezoeken waarin de gemeente controleert of het bedrijf de overtreding(en) heeft beëindigd. Daarnaast gaat het om de reguliere, periodiek uitgevoerde controles bij bedrijven met een slecht naleefgedrag. Hieronder worden bedrijven verstaan, die vaak milieuregels overtreden.

Bron: website gemeente Haarlem, www.haarlem.nl

home...