Bescherming van walvissen tegen mariene sonarsystemen 

Internationaal dierenfonds IFAW, Den Haag, 29 oktober 2004

Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen over de milieueffecten van 'high-intensity active sonars'(hoog-intensieve actieve sonarsystemen). Daarmee onderstreept het Europees Parlement de noodzaak om regulerend en restrictief op te treden tegen één van de ernstigste gevaren die walvissen bedreigen.

Met een overweldigende meerderheid deden Europarlementariërs een beroep op de EU-lidstaten om:

Daarnaast roept deze resolutie de Europese Commissie op om onderzoek te verrichten naar de potentiële effecten van actieve sonar op het mariene milieu; de effecten van het huidig gebruik van deze apparatuur in Europese wateren in kaart te brengen en wet- en regelgeving op dit gebied voor de Europese Unie te ontwikkelen.

Actieve sonar voor militair gebruik dient om doelen onder water op te sporen en de exacte locatie van die doelen te bepalen. Daarmee kan echter ernstige schade worden toegebracht aan het leven in zee. Als een schijnwerper zendt het systeem geluidsgolven uit, die in zeewater een bereik kunnen hebben van honderden kilometers. Om dat effect te bereiken zijn extreem hoge geluidsniveaus nodig, zo hoog dat men het zou kunnen vergelijken met het geluid dat de lancering van een raket produceert. Zulk lawaai kan walvissen met hun gevoelige organen verwonden en zelfs doden. Het gebruik van sonar met grote intensiteit kan tot dramatische gevolgen leiden, zoals het massaal aanspoelen van walvissen aan land.

'Het toenemend gebruik van actieve sonar bij militaire operaties over de gehele wereld bedreigt het voortbestaan van talloze zeedieren, waaronder hele populaties walvissen, dolfijnen en bruinvissen', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW-kantoor. 'Dit is een wereldomvattend probleem dat door internationale samenwerking moet worden aangepakt. De resolutie die vandaag door het Europees Parlement is aangenomen levert daaraan een belangrijke bijdrage.'

Walvissen, dolfijnen en bruinvissen navigeren en communiceren met behulp van geluiden. Ook vinden zij er hun voedsel mee. Derhalve zijn geluiden van cruciaal belang en vormt elke verstoring van hun vermogen om geluiden te herkennen een gevaar voor hun functioneren en op lange termijn zelfs voor hun vermogen zich voort te planten en te overleven.

Geluidsoverlast op zee zal dan ook hoog op de agenda komen te staan van twee evenementen die binnenkort worden georganiseerd:

Hoewel geluidsoverlast onder water officieel niet in het werkdocument voor de vergadering van belanghebbenden is opgenomen, doet het IFAW een dringend beroep op de deelnemers aan deze vergadering én de Europese Commissie om geluidsoverlast onder water als een ernstige, maar vooralsnog ongereguleerde vorm van oceaanvervuiling op de agenda te zetten.

Bron: via Nieuwsbank

home...