Europese richtlijn omgevingslawaai geïmplementeerd in nationale wet- en regelgeving

Infomil en VROM, september 2004

De Wetswijzigingen, het Besluit omgevingslawaai en de Regeling omgevingslawaai (allen te downloaden in PDF) zijn 18 juli 2004 in werking getreden.

Conform de EU-richtlijn omgevingslawaai wordt in hoofdstuk IX van de Wet geluidhinder en in § 8.5.4 van de Wet luchtvaart een systeem van geluidsbelastingkaarten en actieplannen geïntroduceerd voor belangrijke geluidsbronnen (wegen, spoorwegen en burgerluchthavens) en voor agglomeraties. De geluidsbelasting wordt uitgedrukt in een eveneens door de richtlijn omgevingslawaai voorgeschreven geharmoniseerde dosismaat, Lden.

Het Besluit omgevingslawaai berust met name op hoofdstuk IX van de Wet geluidhinder.

In dit besluit wordt invulling gegeven aan een deel van de definitie van «verzameling van inrichtingen» en worden geluidsgevoelige objecten en terreinen alsmede stille gebieden aangewezen.

Voorts worden in dit besluit nadere regels gesteld ten aanzien van de volgende onderwerpen:

De implementatie van de richtlijn omgevingslawaai grijpt overigens niet in op het Nederlandse normenstelsel in het kader van de Wm-vergunningen.

Gedetailleerdere informatie over het de wetswijziging vindt u in de memorie van toelichting op de Wetswijziging (PDF) en meer informatie over het Besluit omgevingslawaai kunt u vinden in de Nota van Toelichting, welke staat achter het officiële Besluit.

handreiking

Vanwege de implementatie van de EU-richtlijn Omgevingslawaai in de Nederlandse wetgeving, heeft het ministerie van VROM een handreiking opgesteld. Deze Handreiking omgevingslawaai (in PDF) beschrijft de achtergronden van de aanpassing van de Wet geluidhinder en geeft aan hoe de taken kunnen worden uitgevoerd. De Handreiking is een hulpmiddel bij de uitvoering van de nieuwe taken. Het bevat aanbevelingen over de te volgen werkwijze en praktische tips voor het maken van geluidsbelastingkaarten en actieplannen, en de communicatie daarover met de burger. De Handreiking richt zich vooral op de medewerkers van de zogenoemde “agglomeratiegemeenten”, maar bevat ook voor andere partijen en instanties nuttige informatie.

Bron: Infomil, http://www.infomil.nl, met dank aan Erik Roelofsen, gemeente Apeldoorn

home...