Emissie van bedrijven wordt openbaar

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 6 september 2004

Binnenkort is informatie over de uitstoot van bedrijven voor iedereen toegankelijk. Het gaat daarbij om lozingen, afval, geluid en straling van bedrijven. Dit is een gevolg van het Verdrag van Aarhus uit 1998 en een bijbehorende Europese richtlijn. Het verdrag en deze richtlijn regelen de openbaarheid van milieu-informatie. Deze week heeft staatssecretaris Van Geel van milieu in een brief gemeenten, provincies en waterschappen verzocht zich voor te bereiden op de nieuwe regelgeving.

Uitgangspunt van de nieuwe regels is dat milieu-informatie van de overheid altijd openbaar is, tenzij er zwaarwegende redenen zijn voor geheimhouding. Nu zijn gegevens over de uitstoot van stoffen van bedrijven geheim, als hierover informatie over het productieproces kan worden afgeleid. In de toekomst zijn deze emissiegegevens altijd openbaar. Per verzoek moet een overheidsinstantie straks vaker de verschillende belangen afwegen. Ook moet de verzochte informatie binnen vier weken ter beschikking worden gesteld. Verder moeten overheden straks het publiek voorlichten over de nieuwe regels en helpen bij het vinden van informatie.

Milieu-informatie is informatie over de toestand van lucht, water, bodem, natuurgebieden, de zee en de biologische diversiteit. Ook informatie over stoffen, geluid, straling, afval, lozingen en emissies die het milieu aantasten valt hieronder. Ten slotte kan informatie over waardevolle cultuurgebieden en bouwwerken milieu-informatie zijn. Overheden beschikken over veel milieu-informatie, ook van bedrijven. Straks is meer milieu-informatie gemakkelijker toegankelijk. Zo wil VROM de betrokkenheid van burgers bij het milieubeleid vergroten.

Het Verdrag van Aarhus is in 1998 door de Europese economische commissie van de Verenigde Naties (Unece) vastgesteld. Van de Unece zijn alle lidstaten, de Europese Commissie en onder andere de Verenigde Staten en Canada lid. Het verdrag gaat over openbaarheid van milieu-informatie, inspraak bij milieubesluitvorming en het recht op toegang tot de rechter bij milieuzaken. Om het verdrag uit te voeren zijn in 2003 twee Europese richtlijnen vastgesteld over toegang tot milieu-informatie en inspraak bij milieubesluitvorming. Uiterlijk 14 februari 2005 moet de richtlijn over toegang tot milieu-informatie in nationale wetgeving zijn vastgelegd. De Nederlandse wetgeving over openbaarheid van milieu-informatie staat vooral in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en de Wet milieubeheer (Wm). Om te voldoen aan de internationaal voorgeschreven openbaarheidsregelingen worden de Wob en de Wm aangepast. VROM vraagt gemeenten, provincies en waterschappen zich voor te bereiden op de nieuwe regels.

Meer informatie:

* Op de website http://www.aarhus.nl staat een spoorboekje waarin staat wat overheden kunnen doen ter voorbereiding op de nieuwe regels. Ook is een handreiking te vinden met uitgebreide informatie over de nieuwe regeling en de toepassing van de Wob.

Bron: via Nieuwsbank (ingekort)

home...