Inaugurele rede prof. Bert Roozen op 17 september

TU Eindhoven, augustus 2004

Prof.dr.ir. N.B. Roozen is per 1 februari 2003 benoemd als deeltijd hoogleraar ‘Acoustics and noise control’ aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Op 17 september houdt hij zijn inaugurele rede met de titel "Geluid in beeld"

Geluidsbeheersing in het algemeen en lawaaireductie in het bijzonder staan centraal in het vakgebied van Roozen. Een belangrijk hulpmiddel is het in beeld brengen - letterlijk - van geluid. Dit kan sinds kort dankzij de zogenaamde ‘akoestische holografie’. De mogelijkheden die dit biedt worden in de industrie ten volle benut. Vanuit de industriële praktijk is een aantal wetenschappelijke vragen naar voren gekomen waar Roozen zich op zal gaan richten. Actieve methoden in de geluidsbeheersing is een tweede onderwerp binnen de leerstoel. Binnen de akoestiek en geluidsbeheersing wordt deze veelbelovende techniek nog maar mondjesmaat toegepast. Roozen wil deze techniek verder exploreren op haar toepasbaarheid in de industrie. Een belangrijk punt is het vergroten van het frequentiegebied waarvoor actieve methoden hun toepassing vinden. Zijn derde onderzoeksonderwerp is ‘banden en geluid’. Gedreven door de industriële en maatschappelijke relevantie van dit onderwerp richt Bert Roozen zich op onderzoek naar een beter begrip en modellering van de fysische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van bandengeluid binnen en buiten een auto.

CV Bert Roozen

Bert Roozen (Alkmaar, 1962) studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteiten van Twente en Eindhoven. Van 1986 tot 1995 werkte hij als onderzoeksmedewerker bij Fokker Aircraft te Amsterdam. In 1992 promoveerde hij aan de TU/e op het onderwerp: numerieke gekoppelde mechanisch-akoestische analyses van vliegtuigrompen. Van 1995 tot 1998 werkte hij als wetenschappelijk medewerker aan het Philips Natuurkundig Laboratorium op het gebied van numerieke en experimentele modelvorming van geluid in consumentenelektronica. Sinds 1998 werkt hij als senior scientist akoestiek en geluidsbeheersing bij het Philips Centre for Industrial Technology (CFT). Aan de TU/e verricht Bert Roozen onderzoek op het gebied van technieken voor lokalisatie van geluidsbronnen, actieve methoden in de geluidsbeheersing, en op het gebied van geluidsgeneratie door banden.

Bron: Website TU Eindhoven, http://www.tue.nl/agenda

home...