Raildempers in Rotterdam

Rotterdams dagblad, 5 februari 2005

Blijkens een artikel in het Rotterdams dagblad moeten raildempers en schermen de HSL 'stil' houden.

Door het aanbrengen van raildempers op de spoorstaven en het plaatsen van geluidsschermen rond het NS-station Lomdardijen wordt de geluidsoverlast van de Hogesnelheidslijn (HSL) in Rotterdam-Zuid beperkt. De bouwers aan de HSL houden maandag 14 februari een bijeenkomst in de Petrakerk waar de plannen aan omwonenden worden toegelicht, alsdus het artikel in het Rotterdams dagblad.

De HSL moet in Rotterdam-Zuid zo 'stil' mogelijk worden. Daarvoor worden zogenaamde raildempers ingezet, dat is geluidsdempend materiaal dat rechtstreeks op de spoorstaven wordt bevestigd. Deze dempers worden komend jaar op de doorgaande sporen tussen de Willemsspoortunnel en het NS-station Lombardijen geplaatst. Ter hoogte van het station komen dit jaar aan weerszijden van het spoor geluidsschermen te staan. Aan de westelijke kant, die van de Aesopusplaats, wordt het scherm zes meter hoog. De afscheiding begint ter hoogte van het verzorgingstehuis 'de Elf Ranken' en loopt door tot aan de Kinderdijkstraat. Dit scherm wordt ruim duizend meter lang.

Aan de andere zijde van het spoor worden twee geluidsschermen van vier meter hoogte gebouwd. De ene afscheiding komt ter hoogte van de nieuwbouw van het Wartburgcollege en zal circa zeshonderd meter lang zijn. Het andere scherm (vier meter hoog en vijfhonderd meter lang) verrijst in de buurt van het Clara Ziekenhuis. Ten zuiden van NS-station Lombardijen worden ook tussen de sporen geluidsschermen geplaatst. Die zijn nodig omdat de totale sporenbundel daar zo breed is dat een scherm langs het buitenste spoor het geluid onvoldoende tegenhoudt.

Bron: Rotterdams Dagblad, met dank aan Gilles Janssen

home...