Geluidsritme verbetert kwaliteit van leven Parkinson-patiënten

VU medisch centrum, maart 2005

Het aanbieden van geluidsritme verbetert de kwaliteit van leven van patiënten met de ziekte van Parkinson. Dit blijkt uit het RESCUE-onderzoek, een driejarige Europese studie van de afdeling revalidatie van de universiteit van Northumbria in Newcastle, Groot- Brittannië, de afdeling revalidatiewetenschappen van de Universiteit van Leuven, België, en de afdeling fysiotherapie van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Alle patiënten die met een cueing-apparaat geluidstikken, lichtflitsen of trillingen kregen aangeboden, gingen beter en sneller lopen, konden grotere passen maken, voelden zich zekerder en waren minder snel vermoeid dan de controlegroep die een dergelijke behandeling niet kreeg.

De onderzoeksgroep bestond in totaal uit 153 patiënten met de ziekte van Parkinson. De groep werd gelijk verdeeld over de drie landen. De drie verschillende vormen van ritme werden in negen behandelingen onder begeleiding van een fysiotherapeut aangeboden. Het leidde tot een eenduidige conclusie ten aanzien van het loopvermogen. De onderzoekers vonden geen significante verschillen tussen het effect van verschillende typen ritme, maar stelden wel een voorkeur voor auditieve ritmen vast.

Op dit moment zijn er in Europa een half miljoen patiënten met de ziekte van Parkinson. Veertigduizend van hen wonen in Nederland. De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die ontstaat door een verhoogde degeneratie van de dopamine-producerende cellen in de hersenen.

Inmiddels worden fysiotherapeuten opgeleid om de verschillende vormen van cueing aan te bieden aan patiënten met de ziekte van Parkinson. Ook wordt de verbeterde loopvaardigheid momenteel onder auspiciën van de afdeling neurologie van het Universitair Medisch Centrum st. Radboud in Nijmegen onderzocht.

RESCUE is uitgevoerd met een subsidie van 1,6 miljoen euro van de Europese Commissie. De resultaten worden op 18 maart 2005 tijdens een internationaal congres in de Meervaart in Amsterdam gepresenteerd.

Bron: website Vrije Universiteit Medisch Centrum, http://www.vumc.nl

home...