GroenLinks en Groen! voeren Europabrede actie tegen nachtvluchten

Groen Links, 24 januari 2005

Meer dan 10 miljoen Europeanen hebben last van nachtvluchten, aldus GroenLinks. Tijd voor actie. "Wie heeft er niet een nacht wakker gelegen door muggen in de slaapkamer? Met die vergelijking willen we het probleem van de nachtvluchten duidelijk maken", aldus europarlementslid Bart Staes namens de Groenen/EVA-fractie, waar ook GroenLinks deel van uitmaakt.

Samen met zijn collega, Pierre Jonckheer, stelde Staes van het Belgische Groen! een schriftelijke verklaring op en roepen ze hun collegae volksvertegenwoordigers op die te ondertekenen. De verklaring kan getekend worden op www.geennachtvluchten.org

Muggen en vliegtuigen

Dinsdag 25 januari starten de Groenen in het Europees Parlement een grote internetactie en postercampagne. Muggen en vliegtuigen moeten mensen aanzetten tot het tekenen van een petitie om europarlementariërs aan te sporen de schriftelijke verklaring te tekenen. Dat kan tot 15 februari. Staes: "Werkgelegenheid in de luchtvaartsector en een goede nachtrust sluiten elkaar niet uit," zegt europarlementslid Bart Staes. "Maar daar zijn wel sluitende Europese regels over nachtvluchten voor nodig." Met een pan-Europese internetactie en een postercampagne wil hij de collega's in het Europees Parlement ervan overtuigen zijn Schriftelijke Verklaring te tekenen. Daarin vraagt Bart Staes samen met zijn collega Pierre Jonckheer aan de Europese Commissie om wetgeving voor te stellen om het aantal nachtvluchten tot het strikte minimum te beperken. "Maar dat mag niet ten koste gaan van jobs in de luchtvaartsector. Een tweede DHL-débacle moet ten alle prijzen vermeden worden."
 "Als meer dan 50% van de europarlementariërs die verklaring steunt, moet de Europese Commissie met een voorstel komen om het aantal nachtvluchten tot het strikte minimum te beperken.", aldus Staes.

De campagne, ontwikkeld door 10 advertising, wordt ondersteund door een internetfilmpje en een poster die de aandacht trekken voor de problematiek van de nachtvluchten. Muggen en vliegtuigen moeten de kijker tot actie aanzetten op www.geennachtvluchten.be. Het filmpje (dat hier is te bekijken) werkt eerlijk gezegd vooral op de zenuwen. Het irritante gezoem van de muggen is al even oorverdovend en slaapverdrijvend als een lawaaierig vliegtuig. "Voor veel mensen lijken de nachtvluchten een ver-van-mijn-bed show," zegt Bart Staes. "Maar een goede nachtrust is goud waard. Dat weet iedereen. Wie heeft er nog nooit een nacht in de slaapkamer doorgebracht geplaagd door muggen?"

Nachtrust

De meer dan 550.000 nachtvluchten per jaar in de EU verstoren de nachtrust van meer dan 10 miljoen Europeanen. "Daar moet iets aan gedaan worden en wel op Europees niveau. Nu zie je een constante verschuiving van overlast van de ene naar de andere regio of naar een vliegveld net over de grens", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Nederland

"Ook in Nederland zie je dat regionale luchthavens als Lelystad en Zestienhoven elkaar en buitenlandse concurrenten de loef af willen steken met gunstige vlucht-regimes. De Nederlandse overheid gaat hierin mee, zodat er telkens meer nachtvluchten plaatsvinden en de overlast toeneemt. Gezondheid wordt opgeofferd voor grotere winsten van de luchtvaartmaatschappijen. Er moeten heldere Europese grenzen komen om rond shoppen - en dus het verschuiven van overlast - te voorkomen.", aldus Buitenweg.

Werkgelegenheid

"Om een race to the bottom te voorkomen zijn heldere Europese regels over nachtvluchten nodig, zodat de vliegvelden elkaar niet stuk concurreren", aldus Staes. "Enkel door in de hele Europese Unie nachtvluchten te beperken, kan vermeden worden dat werkgelegenheid en nachtrust tegen elkaar worden uitgespeeld."


Schriftelijke verklaring

Ingediend door: Bart Staes en Pierre Jonckheer Betreft: over geluidsoverlast door nachtvluchten Indiening: 15.11.2004

Vervaldatum: 15.2.2005

Het Europees Parlement,

- gelet op artikel 116 van zijn Reglement,

A. overwegende dat geluidsoverlast door nachtvluchten de levenskwaliteit en gezondheid van meer dan 10 miljoen EU-inwoners bedreigt en dat de maatschappelijke kosten ervan - ziekteverzuim, gezondheidsproblemen - torenhoog oplopen,

B. overwegende dat luchtvaartbedrijven het gebrek aan Europese regelgeving uitbuiten om luchthavens en lidstaten tegen elkaar uit te spelen waardoor zowel de werkzekerheid van het luchthavenpersoneel als de nachtrust van omwonenden bedreigd wordt,

C. overwegende dat het EG-Verdrag bepaalt dat de Gemeenschap een hoog niveau van bescherming van de menselijke gezondheid verzekert, dat de Strategie van Lissabon stelt dat de creatie van nieuwe jobs en milieubescherming samen moeten gaan, en dat het Zesde Milieuactieprogramma een aanzienlijke vermindering voorziet van het aantal mensen dat regelmatig en langdurig wordt blootgesteld aan geluidshinder,

D. overwegende dat enkel een Europese aanpak van het probleem oplossingen biedt,

1. verzoekt de Commissie om uiterlijk eind 2005 een wetgevingsvoorstel neer te leggen teneinde de overlast van vliegtuiglawaai tussen 23.00 en 07.00 uur tot het absolute minimum te beperken;

2. verzoekt zijn Voorzitter deze verklaring, met de namen van de ondertekenaars, te doen toekomen aan de Commissie, de regeringen en parlementen van de lidstaten en de kandidaat-lidstaten.

 

Bron: via Nieuwsbank (samenvoeging Persberichten van GroenLinks en Groen!)

home...