F-16's door geluidsbarrière voor onderschepping

Ministerie van Defensie, 1 december 2004

Twee F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn woensdagmiddag 1 december door de geluidsbarrière gegaan. De toestellen stegen rond twee uur op vanaf Vliegbasis Volkel nadat er geen communicatie tot stand was gekomen met een Boeing 747 dat het Nederlandse luchtruim binnenvloog.

De Boeing 747 was op de radar verschenen en vloog op een hoogte van 38 000 voet (11 400 km) van oost naar west. Het toestel voldeed niet aan de verkeersleidingsregels; er was geen radiocontact met het vliegtuig. Volgens de te volgen procedure in een dergelijke situatie, werden de twee F-16s, onder begeleiding van een gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen, op het toestel afgestuurd om deze te identificeren en contact te maken met de bemanning. Ruim zestig kilometer voordat zij het toestel zouden naderen, was de communicatie hersteld. Nadat zeker was gesteld dat er niets aan de hand was en het toestel het Nederlandse luchtruim had verlaten, zijn de F-16s teruggekeerd naar vliegbasis Volkel.

De twee jachtvliegtuigen zijn met een snelheid van meer dan duizend kilometer per uur richting de plaats van de onderschepping gevlogen en zijn daarbij door de geluidsbarrière gegaan. Dit heeft mogelijk plaatselijk tot enige vragen en wellicht overlast geleid.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week twee F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het toestel te onderscheppen.

Bron: via Nieuwsbank

home...