Raad Transportveiligheid onderzoekt geluidsschermen langs snelwegen

Raad voor de Transportveiligheid, 2 december 2004

Geluidsschermen langs snelwegen dienen zo te worden geconstrueerd dat ze geen onnodig gevaar opleveren bij botsingen. De Raad voor de Transportveiligheid, onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, onderzocht acht ongevallen op twee locaties, waarbij voertuigen in botsing kwamen met een geluidsscherm langs de snelweg. Bij deze ongevallen werden de gevolgen verzwaard doordat de schermen waren voorzien van uitsteeksels. Deze uitsteeksels zijn, zo is gebleken louter uit esthetische overwegingen aangebracht.

De Raad heeft geconstateerd dat de huidige richtlijnen voorschrijven dat geluidsschermen aan de wegkant vlak moeten zijn of afgeschermd door middel van een geleiderail/barrier. Toch is, na het van kracht worden van deze regel, medio 2003 nog een scherm met uitsteeksels geplaatst op de A15 bij Tiel. Juist daar vonden sindsdien minstens vier ongevallen plaats, waarbij een voertuig tegen het scherm botste. Bij één van deze ongevallen kwam de bestuurder om het leven.

Het volledige rapport van de Raad voor de Transportveiligheid, getiteld 'Botsveiligheid geluidsschermen', kan worden geraadpleegd op de website van de Raad (Rapport_Botsveiligheid_geluidsschermen.pdf)

Bron: via Nieuwsbank

home...