Stroe kiest voor minste geluid

Gemeente Barneveld, 2 juni 2005

Dinsdagavond 31 mei, kozen de bewoners van 36 woningen aan de Tolnegenweg en Wolweg in Stroe uit drie ontwerpen, het geluidsscherm dat het meeste geluidseffect heeft, dat van Noise Protection uit Den Bosch. (Zie voor de aankondiging hiervan het eerdere artikel in Geluidnieuws). Het is voor de eerste keer dat bewoners het geluidsscherm zelf mogen kiezen. De avond verliep goed en wethouder A. de Kruijf van de gemeente Barneveld was na afloop "zeer tevreden over de constructieve opstelling van bewoners en de samenwerking met Rijkswaterstaat".

  
De huidige situatie (links) en het gekozen scherm (rechts)

Na een introductie door wethouder A. de Kruijf, kregen de drie bureaus de kans om hun voorstellen die op aan de muren waren uitgestald toe te lichten. Daarna ging een onafhankelijke geluidsspecialist in op de effecten die de verschillende ontwerpen hadden op het geluidsniveau. Alle ontwerpen voldeden aan de vooraf gestelde eisen maar één bureau wist voor het vastgestelde bedrag een ontwerp te presenteren dat nog wat meer geluid wegneemt. Na een vragenronde en een pauze werd er gestemd.

Van de 69 stemgerechtigden werden 46 stemmen uitgebracht. Hiervan kreeg het winnende ontwerp van Noise Protection 36 stemmen, het ontwerp van TBI Haverkort 8 stemmen en het ontwerp van MTD Landschapsarchitecten 2 stemmen.

Turn key

De gemeente Barneveld werkt nauw samen met Rijkswaterstaat, dat dit project op een nieuwe manier heeft aanbesteed. Drie bedrijven konden binnen een vastgestelde prijs bieden met een uitgewerkt ontwerp voor de geluidsschermen. Het uitgekozen bedrijf is volledig zelf verantwoordelijk voor de uitvoering tussen juni en december 2005, waarbij Rijkswaterstaat op afstand blijft.

Eind mei waren de voorstellen binnen en heeft er een toets plaatsgevonden of alle drie de ontwerpen ook daadwerkelijk aan de gestelde eisen voldoen. Niet alleen de constructie en akoestische eisen zijn bekeken maar ook de welstandseisen ( het uiterlijk aanzien van de schermen in de omgeving). Alle drie de aanbiedingen voldeden aan de voorwaarden.

Vijf decibel minder

Het verkeerslawaai voor de bewoners van 36 woningen aan weerszijden van de snelweg is te groot. Om de geluidsoverlast voor deze bewoners van de Tolnegenweg en Wolweg met minstens vijf decibel terug te dringen, worden tussen juni en december 2005 geluidsschermen gebouwd over een totale lengte van ca. 700 meter. Het ministerie van VROM verstrekt de financiële middelen.

Bron: website gemeente Barneveld

home...