Den Haag saneert 100 woningen per jaar - nog 2600 woningen niet geïsoleerd

Gemeente Den Haag, 26 april 2005

De gemeente Den Haag geeft maximaal 10.000 euro subsidie per woning voor geluidssanering. Dit bedrag is beschikbaar voor door het ministerie van VROM vastgestelde urgente saneringsgevallen. Dit zijn woningen waar de geluidsbelasting op de gevel gelijk of meer is dan 70 decibel. In Den Haag gaat het om 6106 woningen waarvan er inmiddels 3506 zijn gesaneerd. Tot 2010 krijgt de gemeente geld van het rijk waarmee jaarlijks 100 woningen gesaneerd kunnen worden.

'Met het beschikbare geld wil de gemeente zoveel mogelijk woningen saneren' aldus wethouder Marnix Norder. De beleidsnota Geluidssanering Den Haag 2005-2010, die het college vandaag heeft vastgesteld, bevat maatregelen om de kosten zo laag mogelijk houden. Zo pakt de gemeente de geluidssanering projectmatig op. Woningen met de meeste geluidsoverlast zijn hierbij als eerste aan de beurt. De gemeente saneert met 'achterzetbeglazing'; dit is beglazing die tegen de bestaande ramen aangebracht wordt. Een sobere maar doelmatige manier om de overlast weg te nemen.

Verder hoeven woningeigenaren die onderhoud aan hun gevel gaan uitvoeren niet op de gemeente te wachten tot ze projectmatig aan de beurt zijn voor geluidssanering, zij kunnen zelf een subsidieaanvraag indienen. Ook dit werkt kostenbesparend.

In sommige gevallen kan geluidsreducerend asfalt een oplossing bieden. Hiermee kan een reductie van de geluidsbelasting op de gevel bereikt worden, waardoor de geluidsbelasting binnen de gestelde norm kan vallen. Woningen kunnen dan als gesaneerd worden aangemerkt. Ook saneert de gemeente alleen nog vertrekken van een woning die - gemeten in het vetrek - een geluidsbelasting van meer dan 45 decibel hebben. Vertrekken die onder deze norm vallen worden voortaan niet meer meegenomen.

Bron: via Nieuwbank

home...