VVD steunt wetsvoorstel Stad- en Milieubenadering

VVD, 28 april 2005

De VVD-fractie van de Tweede Kamer steunt het wetsvoorstel Stad- en Milieubenadering. Het gaat immers om het vinden van een goede balans tussen milieu en 'groen', wonen, werken en recreëren. Gemeenten kunnen die afweging het beste maken, die zitten er met hun neus bovenop. Starre nationale wetgeving leidt tot 'one size fits all' en kan lokaal maatwerk en creativiteit in de weg staan.

gezond verstand

De VVD fractie steunt het wetsvoorstel. Deze wet maakt het mogelijk om op basis van gewoon gezond verstand lokaal maatwerk te leveren, om zo zuinig en doelmatig met ruimte om te gaan en de leefkwaliteit te vergroten. Het immers gaat om het vinden van een goede balans tussen milieu en 'groen', wonen, werken en recreëren. Gemeenten kunnen die afweging het beste maken, die zitten er met hun neus bovenop. Starre nationale wetgeving leidt tot 'one size fits all' en kan lokaal maatwerk en creativiteit in de weg staan. De systematiek om alleen gemotiveerd van milieunormen af te wijken, gecombineerd met de eisen die aan het proces worden gesteld, waarborgen de zorgvuldigheid, en de samenhang tussen ruimtelijke ordening, milieu en economische ontwikkeling. Dat spreekt de VVD fractie aan. Omdat het primair gaat om lokale afwegingen en het proces wordt geïntegreerd met bestemmingsplannen, ligt het voor de hand dat Gedeputeerde Staten goedkeuring verleent, en niet het Rijk.

Maar de provincie moet niet het werk van de gemeenten overdoen. Elkaar controlerende overheden hebben we al genoeg. Wat de VVD fractie betreft toetst de provincie alleen marginaal. Deelt de regering deze opvatting? Tevens heeft de heer Spies mede namens het CDA een amendement ingediend waarbij inzake de goedkeuring van het stap 3 besluit wordt aangesloten bij de termijnen voor goedkeuring van bestemmingsplannen uit de Wet Ruimtelijke Ordening. Het valt Spies op dat de termijnen wel heel erg lang zijn, maar hij begrijpt dat die bij de herziening van de wet Ruimtelijke Ordening aanzienlijk worden ingekort.

grootschalige bedrijvigheid gecompliceerd

Het wetsvoorstel heeft alleen betrekking op afwijkingen als het gaat om woningbouw en kleinschalige bedrijvigheid zoals horeca en winkels. Het voorstel richt zich niet op grootschalige bedrijvigheid. Maar daar speelt dezelfde problematiek, met name als het gaat om geluidsbeperkingen. Het toevoegen van grootschalige bedrijvigheid in de wet Stad en Milieu is juridisch gecompliceerd en zou tot grote vertraging kunnen leiden. De heer Spies stelt zich voor in de aanstaande wijziging van de wet geluidhinder een bepaling op te nemen waardoor het ook in het geval van gezoneerde bedrijfsterreinen mogelijk wordt gemotiveerd van de normen af te wijken. De Stad en Milieubenadering kan daarbij als voorbeeld dienen. Kan de Regering dat toezeggen?

De laatste opmerking van de VVD, en die sluit daarbij aan, is dat we nu een aparte wet maken om op een praktische manier met de strikte normen uit andere milieuwetten om te gaan. Waar we naartoe moeten is dat die milieuwetten zelf moeten worden aangepast. De heer Spies neemt aan dat het Kabinet daar uiteindelijk ook naartoe wil en wil daar graag duidelijkheid over.

Bron: via Nieuwsbank

home...