Ghislain Rooijmans: "Kies voor goede muziek"

NSG, 20 april 2005

Gemeenten worstelen met beheersing overlast

Het stellen van maximaal toelaatbare geluidsniveaus bij een muziekfestival is zinloos. Ze worden niet nageleefd, zijn niet te handhaven of de band wil niet eens komen. Kies daarom voor goede muziek in plaats van voor geluidsgrenzen. Verder moeten omwonenden weten wat hen te wachten staat en betrokken worden bij de besluitvorming. Dat zei de heer Rooijmans van de gemeente Breda op de NSG-Geluidshinderdag over horeca- en evenementenlawaai, die de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) op 20 april in Utrecht organiseerde.

Duidelijke afspraken met de organisatie van een muziekfestival in de open lucht, strikte handhaving ervan en regelmatig overleg met omwonenden beperken het aantal klachten. Popfestivals, uitmarkten, openluchtconcerten, kermissen, braderieën en andere culturele evenementen zijn op de eerste plaats positieve, sociale gebeurtenissen. Maar desondanks kan het meest geslaagde, supergezellige, drukbezochte openluchtfeest voor ernstige hinder zorgen. Daverende decibellen en dreunende bassen tot in de kleine uurtjes kunnen in huis- of slaapkamers helse overlast bezorgen. Als omwonenden weten waar ze aan toe zijn, als het niet te laat wordt en er voldoende weekenden zonder geluid zijn dan accepteren ze veel; binnenstadsbewoners nog meer dan mensen in rustige woonwijken.

Evenementenbeleid

Voor (geluids)overlast van evenementen bestaat geen landelijke regelgeving. Het is daarom aan gemeenten hoe zij daarmee omgaan. Om overlastproblemen te kunnen beheersen is een evenwichtig evenementenbeleid noodzakelijk. Een beleid dat aangeeft waar hoeveel en welke soorten evenementen kunnen worden gehouden, passend bij de aard van de (woon)omgeving. Per evenement zal telkens opnieuw nut en noodzaak van een evenement en de overlast die omwonenden wordt aangedaan tegen elkaar moeten worden afgewogen. Een regelmatige (jaarlijkse) evaluatie is gewenst, waarbij bekeken wordt welke problemen zich hebben voorgedaan en hoe die in de toekomst zijn te vermijden.

Aanvangstijdstip, tijdsduur, eindtijd en kwaliteit van geluidstechnici en muziekinstallatie zijn zeker zo belangrijk als het geluidsniveau zelf. Soms speelt ook het muziekprogramma een rol; een klassiek concert, een brassband of een popartiest worden immers verschillend beoordeeld. Extra aandacht moet worden besteed aan de lage tonen die vele kilometers verderop nog tot overlast kunnen leiden. Ook zijn goede afspraken nodig om indirecte hinder te vermijden, zoals door parkeren, laden en lossen en op- en afbouwactiviteiten. Daarbij speelt het voorkomen van slaapverstoring van omwonenden een belangrijke rol.

Horeca

Muziekcafés en discotheken moeten niet langer vallen onder algemene milieuregels maar een toegesneden milieuvergunning krijgen, net als lawaaimakende bedrijven. De gemeente bepaalt dan wat wel en niet kan. In tegenstelling tot evenementen is er bij horeca avond aan avond muziek. Er moeten daarom duidelijke geluidsgrenzen worden gesteld die er voor zorgen dat muziekgeluid in woningen niet hoorbaar is. Bij aan- en inpandige woningen is altijd een begrenzer op de muziekinstallatie nodig. Aldus de heer Hillebregt van gemeente Amsterdam.

Bron: Website NSG, www.nsg.nl

home...