Knelpunten wonen werken en milieu IJmond

Provincie Noord-Holland, Krijn van Rijn, 7 april 2005

Dinsdagavond 5 april hebben bestuurders van de provincie Noord-Holland, de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk, Corus en de Kamer van Koophandel Amsterdam namens het regionale bedrijfsleven constructief overleg gevoerd over de spanningsvelden tussen wonen, werken en milieu in de IJmond. De wil om, in het belang van de bewoners en het bedrijfsleven in de regio, er gezamenlijk uit te komen, bleek duidelijk.

Alle aanwezige bestuurders onderkenden de spanningsvelden tussen geplande woningbouw, bedrijfsactiviteiten en (wettelijke) milieunormen in de IJmond. Momenteeel hebben verschillende bedrijven, o.a. Corus wegens geplande productieuitbreiding, nieuwe milieuvergunningen bij de provincie en/of gemeenten aangevraagd.

Alle bestuurders beseffen dat de verschillende ambities op het gebied van wonen en werken elkaar beinvloeden. Daarom hebben zij gisteravond alle afzonderlijke bouwplannen en voorgenomen (haven)bedrijfsactiviteiten in relatie tot de relevante milieu-aspecten geluid en fijn stof nader bekeken. Met bijzondere aandacht voor de geplande bouwlocaties Oud-IJmuiden, Beverwijk-West en Wijk aan Zee.

Dinsdagavond 5 april zijn er bestuurlijk geen knopen doorgehakt. Dat kan niet, omdat o.a. metingen naar geluidsbelasting en fijn stof niet eerder dan in mei worden afgerond. De provincie doet deze metingen o.a. vanwege de door Corus aangevraagde nieuwe milieuvergunning. Het is nu nog niet goed te overzien of en op welke locaties de wettelijke normen voor geluid en luchtkwaliteit, vooral fijn stof, worden overschreden. Zodra de meetresultaten bekend zijn, wordt nader huiswerk gedaan voor alle afzonderlijke woningbouwlocaties.

Dit huiswerk en de procedure voor de milieuvergunning voor Corus worden nog dit jaar afgerond. Het volgend bestuurlijk overleg zal in juni plaatsvinden.

Bron: via Nieuwsbank

home...