Nota Mobiliteit gepresenteerd

Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 8 september 2005

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft op 8 september 2005 de Nota Mobiliteit en de bijbehorende Uitvoeringsagenda gepresenteerd. De Nota Mobiliteit bevat de koers van de minister voor het verkeer- en vervoerbeleid tot 2020. De Uitvoeringsagenda geeft de vertaling naar de praktijk en maakt de Nota Mobiliteit concreet.

Op deel I van de Nota Mobiliteit, gepresenteerd in september 2004, is het afgelopen jaar vanuit verschillende geledingen van de samenleving gereageerd (zie Geluidnieuws november 2004). De inspraakronde heeft geleid tot deel II van de Nota Mobiliteit. Gelijktijdig is deel III verschenen, het kabinetstandpunt.

De uitgangspunten van het beleid zijn niet veranderd. De economie krijgt voorrang. Dat betekent extra aandacht voor de hoofdverbindingsassen, zoals de A2, A4 en A12, de mainports Rotterdam en Schiphol, de greenports en de brainport Eindhoven.

Daarnaast staat de reis van deur tot deur centraal. Een groot deel van de reis gaat door stedelijk gebied en over infrastructuurnetten van meerdere beheerders. Daarom moeten de overheden ook beter samenwerken en krijgen de regio’s ook meer taken en bevoegdheden.

Een belangrijk en vernieuwend idee achter de Nota Mobiliteit is dat de rijksoverheid niet meer gedetailleerd voorschrijft en bepaalt, maar dat mobiliteit een kwestie is van samenwerken. Via publiek private samenwerking en decentralisatie krijgen bedrijven en andere overheden een grotere rol bij de verbetering van de mobiliteit, verkeersveiligheid en leefomgeving.

Leefomgeving

Zorg voor de gezondheid van mensen en beperking van de negatieve gevolgen van de groeiende mobiliteit voor het milieu spelen een belangrijke rol bij het mobiliteitsbeleid. Luchtkwaliteit is één van de aandachtspunten. In 2020 is de uitstoot van fijn stof en NOx met 40 procent afgenomen. De Nota Mobiliteit levert een bijdrage aan die vermindering door een forse investering in de aanpak van knelpunten en bevordering van de doorstroming ondanks de groei van het verkeer.

Meer over de Nota Mobiliteit op www.verkeerenwaterstaat.nl

home...