Een geïsoleerde vloer - wat ging er fout? Laat uw kennis eens zien!

P.C. Gommers, augustus 2005

Onderstaand probleem ontving Martin van den Berg, VROM, die het graag aan de lezers voorlegt.

De situatie voorheen:

Mijn benedenburen hadden veel last van contact(loop)geluiden. Daar mijn buurvrouw chronisch ziek is en soms heel slecht tegen dit lawaai kan (ik heb een dochtertje van vier), hebben we samen besloten om hier iets aan te gaan doen.

De vorige bewoner van mijn huis had een houten planken vloer bovenop de oude planken vloer gemonteerd. Zonder enige vorm van isolatie.

Deze vloer was zeer knullig gelegd, maar egaliseerde wel ons scheefstaande huis. De balken had hij bijvoorbeeld niet recht boven de originele vloerbalken gemonteerd, maar er tussenin. Dit leek ons de oorzaak van het extreme gebonk als wij (op sokken) over de vloer liepen.

De oplossing:

Daar mijn vrouw en ik beide graag een mooie houten vloer hebben, en de doorsnee oplossingen, behalve een kamerbreed tapijtje, alleen als resultaat hebben dat de vloer hoger komt te liggen, hebben we na wat onderzoek besloten voor de oplossing van de verdiepte vloer te kiezen.

Deze kon ook redelijk eenvoudig ons scheefstaande huis egaliseren. Samen met mijn buurman heb ik in vier weken tijd dit project uitgevoerd. Mijn buurman en ik zijn ervan overtuigd dat we alles goed hebben uitgevoerd. Ook hebben we alleen maar goede materialen gebruikt. De vloer maakt nergens kontakt met de bouwkundige constructie van het huis. Het vilt dat is gebruikt is van het type Nevima 75/200. Een zeer duurzaam trilling- en geluidabsorberend vilt.

Het resultaat:

Het contactgeluid is inderdaad een stuk minder geworden. Echter maakt het nu niet meer uit of wij op sokken of op schoenen lopen, beide veroorzaken een zeer zwaar dof gedreun bij onze benedenburen. Dit ervaren zij als nog irritanter dan voorheen.

Bijkomend, maar niet zo ernstig probleem: Als mijn benedenburen nu praten in hun huiskamer klinkt dit zeer hol. Dit was in de oude situatie niet het geval.

Mijn vermoeden van de oorzaak van het zware doffe gedreun als wij over onze vloer lopen:

Daar de dekvloer (afmeting 10 x 4 meter), een oude antieke 30 mm dikke afwerkvloer geschroefd op 18 mm underlayment, een zwaar stijf geheel is dat rust op indrukbaar vilt, wordt deze vloer tijdens het lopen in beweging gebracht (zakt 5 mm in). De lucht onder deze vloer wordt samen geperst en dat veroorzaakt het zware geluid. Hierbij moet ik wel vermelden dat de ruimte tussen de tussenvloer en de afwerkvloer geheel is opgevuld met 3 centimeter zand en 5 centimeter rockwool.

Mijn vraag:

Er van uitgaande dat het project goed is uitgevoerd, wat kan dan de oorzaak zijn van dit (harde) zware geluid?

Is mijn vermoeden over de oorzaak juist?

Reacties: Reacties zijn in het oktober-nummer Geluidnieuws gepubliceerd.
Klik hier voor grotere versies van de figuren: 1, 2

home...