Minder lawaai bedrijventerreinen in Overijssel

Provincie Overijssel, 31 juli 2006

Bewoners rondom Overijsselse industrieterreinen hebben het een stuk rustiger. Dit dankzij het afronden van het project “zonering en sanering industrieterreinen”. Als één van de eerste provincies voltooide Overijssel dit project, dat zorgt voor minder industrielawaai voor omwonenden van 52 industrieterreinen in Overijssel. In totaal trok de provincie € 675.000 uit voor bijdragen aan bedrijven, isolatie van huizen en het slopen van woningen. In totaal hebben 125 bedrijven geluidsmaatregelen getroffen ten behoeve van 1725 woningen.

Bedrijven die daarom hun geluid moesten beperken namen maatregelen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een geluidscherm, geluiddempers, en het verplaatsen van de geluidsbron. Gevels van woningen zijn onderzocht in opdracht van Overijssel en indien noodzakelijk aangepast. De provincie heeft ook de vergunningen aangepast. Er zijn uiteindelijk 23 woningen gesloopt onder de verantwoordelijkheid van de betrokken gemeenten. Het resultaat: minder industrielawaai bij de woningen rond de onderzochte industrieterreinen. De leefbaarheid rond deze industrieterreinen is daarmee verbeterd.

Lawaaimakers

De Wet geluidhinder gaf in 1986 aan dat provincies industrieterreinen moesten zoneren: het bepalen van de geluidgrens rond een industrieterrein. Rondom een gezoneerd terrein ligt op die manier dus een denkbeeldige contour (een zone) waar alle bedrijven gezamenlijk maximaal 50 decibel mogen veroorzaken. Het uitgangspunt: het geluidsniveau bij woningen moest worden beperkt.

Via het zogeheten zonebeheer wordt door de overheid er op toegezien dat de totale geluidproductie binnen de gestelde norm blijft. En dan met name die terreinen waar zogenoemde ‘grote lawaaimakers’ gevestigd zijn. In totaal zijn door Overijssel voor 48 van de 52 industrieterreinen geluidszones vastgesteld.

Bijdrage in kosten sanering

De bedrijven die verantwoordelijk waren voor de sanering hebben de saneringsmaatregelen genomen. Het overgrote gedeelte van deze sanering is betaald door de bedrijven zelf.

Bron: www.overijssel.nl
 

home...